Najnovije

AMERIKA DOBIJA MOĆNOG SAVEZNIKA U BORBI ZA OSVAJANJE SVEMIRA: Priključili su se NASA-inom programu za kolonizovanje Meseca!

Američka svemirska agencija NASA objavila je kako se japanska vlada odlučila priključiti njenom programu po pitanju jedinog Zemljinog prirodnog satelita – Meseca.

Motor NASA-ine rakete za Mesec (Foto: nasa.gov)

Japanska je vlada potpisala deklaraciju o saradnji u programu osvajanja Meseca. Time se podrazumeva kako će Japan sudelovati u izgradnji stanice Gejtvaj (Gateway, srp. Dveri) u Mesečevoj orbiti, slanju misija na Mesec u 2024. godini i daljoj saradnji sa SAD-om na Međunarodnoj mesečevoj svemirskoj stanici.

U NASA-i su takođe rekli kako spomenuti američki program, pod nazivom “Artemida“, uključuje i slanje prve žene-astronauta na Mesečevu površinu 2024. godine. Očekuje se da ta misija omogući i slanje ljudi na planetu Mars.

Ovaj američki program jasna je naznaka američke želje za zadržavanjem dominacije u svemirskom prostranstvu u odnosu na svoja dva glavna konkurenta – Rusiju i Kinu. I dok se o ruskim namerama sličnoga tipa ništa ne čuje, Kina je je još 2016. g. službeno dala do znanja o startu njenog projekta prvog leta sa ljudskom posadom na Mesec.

Trka za „osvajanje“ Meseca očigledno je počela, a ovo je tek početak.

Ruski napredni radarski sistem Monolit-B stigao u Siriju! Više o tome OVDE!

Izvor: geopolitika.news

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA