Najnovije

ŠOKANTNA ANALIZA: Zaboravite na Rusiju i Ameriku, sukob ove dve sile potrešće svet! (VIDEO)

U članku objavljenom u američkom političkom časopisu "Forin Polisi" piše da su Kina i Indija pre tri decenije uspostavile primirje kako bi izbegle sukobe. Međutim, Peking je sada puno jača sila, piše list, skrećući pažnju na napetosti između dve strane.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Sumit Ganguly i Manjet Pardesi, autori teksta objavljenog u američkom magazinu, dodaju kako napetosti između Indije i Kine nisu novost. Dve zemlje su vodile rat na granici 1962. godine, i od tada su sukobi nastavljeni.

Nedavni događaji ukazuju na to da je eskalacija vrlo moguća. Obe strane imaju velike vojne snage koje se sve više razmeštaju duž sporne granice. Prema tome, mir se više ne može uzimati zdravo za gotovo.

Dvojica autora spominju sukobe koji su se dogodili ranije ovog meseca i kažu kako većina tih sukoba očito proizilazi iz različitih procena položaja takozvane linije stvarne kontrole, de fakto međunarodne granice.

Nakon dugog razdoblja relativnog zatišja uz kinesko-indijsku granicu, vojni okršaji ponovo dolaze u prvi plan. Prema indijskoj vladi, kineska vojska je prešla na indijsku teritoriju oko 1.025 puta u periodu između 2016. i 2018. godine. S obzirom na to da granice Kine i Indije još uvek nisu definisane, takva kršenja verovatno mogu biti posledica različitih percepcija Pekinga i NJu Delhija vezano za područje na kojem se prostiru njihove teritorije, stoji u tekstu.

Forin Polisi dodaje da su se indijske i kineske snage borile dva meseca u Doklamu 2017. i da je tada postojala velika verovatnoća za izbijanje ozbiljnog vojnog sukoba. Takođe, sukobi između dve strane izbili su i 1988. godine, zbog čega je indijski premijer Rajiv Gandhi posetio svog kolegu Denga Xiaopinga u Pekingu kako bi popravio odnose.

U članku se ističe kako su se dva čelnika složila uspostaviti odnose okrenute budućnosti i ostaviti važna pitanja, poput graničnog spora, privremeno po strani. Razlog za ovaj pragmatizam počiva u ekonomskim i strateškim faktorima, jer su i Kina i Indija imale potrebu za stabilnim vanjskim okruženjem radi jačanja domaćeg ekonomskog razvoja.

Autori objašnjavaju da se materijalna ravnoteža snaga između Kine i Indije od tada drastično promenila. Kineski BDP je trenutno porastao petostruko i dostigao je 13,6 biliona dolara u 2018. godini u poređenju sa 2,7 biliona dolara u Indiji. Kina je potrošila 261,1 milijardi dolara na troškove odbrane u 2019. godini, što je skoro četiri puta više od ukupne potrošnje Indije od 71,1 milijarde dolara. Iako je položaj Indije kao ekonomske i globalne sile ojačao tokom poslednje tri decenije, njena relativna snaga u odnosu na Kinu znatno je opala.

Autori veruju da je Kina poslednjih godina postala mnogo upornija u svojim spoljnim poslovima, od aktivnosti na izgradnji veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru do jake diplomatije u suočavanju sa pandemijom koronarnog virusa.

Oni dodaju da su neki stručnjaci tvrdili da je tranzicija moći između Kine i Sjedinjenih Država, trenutnog globalnog hegemona, predstojeća. Iako je NJu Delhi postao ozbiljniji igrač u globalnoj politici, ovaj uspon ne izaziva veliku zabrinutost za Sjedinjene Države.

Nedavni sukobi između Kine i Indije na granici sve su zabrinjavajući u kontekstu ove promjenjive dinamike moći, navodi se u tekstu.

Autori zaključuju da razvijanje strateških partnerstava sa drugim zemljama može sprečiti izbijanje dodatnih sukoba na granici, ali to neće rešiti suštinska pitanja koja su otvorena u kinesko-indijskim odnosima, uključujući granični spor.

Ruska vojska od početka godine dobila više od 750 najnovijih i unapređenih sistema naoružanja! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA