Najnovije

VUČIĆ O DIJALOGU: Ne mogu da pohvatam šta rade jedni, a šta žele drugi (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Beograd trudi da gradi pristojne odnose sa Prištinom, pre svega zbog Srba koji žive na KiM, trgovine, mira i stabilnosti, ali da nekada ne može da razume njihove poruke.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše najave iz Prištine o uvođenju trgovinskih mera Srbiji od 15. juna i ocenio da je to nešto što ima veze sa njihovim unutrašnjim političkim sukobima.

- Trudim se da svakog dana čujem poruke iz Prištine, da razumem šta žele, gledamo da gradimo pristojne odnose, pre svega zbog Srba koji žive na KiM i da bismo imali normalnu trgovinu i da bismo sačuvali mir i stabilnost, rekao je Vučić. Kaže da mu je nemoguće da pohvata šta rade jedni, a šta žele drugi, kao i da mu je teško da razume šta se tačno dešava u Prištini, te da ne želi da se bavi nagađanjima.

Vučić o pismu nemačkog i francuskog ministra o KiM

Vučić je izjavio danas da je pažljivo analizirao zajedničko pismo nemačkog i francuskog ministra spoljnih poslova u vezi sa KiM i dodao da bi po tom pitanju imao šta da kaže, ali da će im to reći uživo. Ministri su, inače, pozvali na hitno obnavljanje dijalog Beograda i Prištine radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

Vučić je rekao da su pritisci na Srbe, posebno na Srbe u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati zato što se, dodaje, iz albanskih medija može videti konstantna kampanja protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta.

- 'Nećemo da primamo Srbe jer su tu počinjeni veliki zločini nad Albancima i tu Srbi nemaju šta da traže', tako oni kažu. I koji god bi Srbin da se vrati, oni mu prvo prete, pa kamenuju kuću, pa je pale, pa uništavaju traktor, naveo je Vučić i dodao da takva pozicija za naše ljude nije laka. Naveo je da na severu KiM situacija neuporedivo bolja, te da je u drugim velikim srpskim sredinama, od Gračanice do Sirinićke župe, nešto lakše pre svega zbog velikog broja Srba koji tu žive.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Dragi korejski prijatelji, mnogo vam hvala što ste doneli odluku da uložite u Srbiju. Tamo gde se pojave korejske investicije vidite ogroman napredak tih zemalja. Mnogo vam hvala na trudu, energiji, ambiciji, entuzijazmu. Hvala što ste izabrali Srbiju jer smo bili u konkurenciji sa okolnim zemljama, koje su davale dobre uslove, ali Srbija je pobedila. Pobedila je Smederevska Palanka! Znam koliko smo se svi trudili da u čitavom Podunavskom okrugu stvari menjamo i popravljamo. U ovoj fabrici radiće 700 ljudi, od ovoga će imati koristi i Smederevska Palanka, Plana, Rača. Ponovo obavljamo život, imaćemo više dece nego ranije i mnogo manje onih koji odlaze trbuhom za kruhom u svet. Za šest meseci ovde ćete videti velelepnu fabriku. Želim vam dobar i uspešan rad. Dobro došli u Srbiju! Ovde su dobri i vredni ljudi, voleće kompaniju i boriće se za nju. Živela Srbija!" - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji postavljanja kamena temeljca budućeg postrojenja kompanije KyungshinCable u Smederevskoj Palanci.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Iz centralne Srbije na KiM od 1. aprila stiglo 30 miliona evra robe

Proizvodi iz centralne Srbije vratili su se na kosovsko tržište od kada je prištinska vlada 1. aprila ukinula taksu i zamenila je određenim recipročnim merama, a reč je uglavnom o prehrambenim proizvodima i pšenici, piše prištinska Gazeta Ekspres. Prema podacima košovske Agencije za statistiku, u aprilu je iz centralne Srbije na KiM stigla roba u vrednosti više od 15 miliona evra, dok je u istom periodu 2019. godine, kada je na snazi bila taksa, to iznosilo svega 637.000 evra. U suprotnom pravcu otišla je roba u vrednosti od oko 1,1 milion evra, prenosi Kosovo onlajn.

Novak ne može u Crnu Goru, a ovo je razlog! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA