Najnovije

HONG KONG VIŠE NIJE AUTONOMNA POKRAJINA KINE! Majk Pompeo izjavio Kongresu

Sjedinjene Američke Države teško se mire s činjenicom da će, kako stvari sada stoje, kineski parlament možda već i u idući četvrtak izglasati zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Foto: RIA)

NJime će Peking, nedvosmisleno, učvrstiti svoj, pre svega sigurnosni nadzor nad tom svojom autonomnom pokrajinom, koja je 1997. g. izašla iz okvira britanske kolonijalne vlasti i vraćena matici zemlji s rokom autonomnog statusa od 50 godina, u vreme kojega će vrediti načelo o Kini, kao „jednoj zemlji, s dva sistema“ (tržišna privreda tj. kapitalističko društveno uređenje u Hong Kongu, za razliku od ostalog dela Kine). 

Sinoć, 27. maja, američki državni sekretar Majk Pompeo izvestio je Kongres kako Hong Kong više nema autonomni status u odnosu na Kinu, koji je stekao 1997. g. saglasno sporazumu o britanskoj predaji te teritorije Kini.

„Hong Kong više nije autonoman od Kine, uzimajući u obzir stanje na terenu. SAD podržavaju narod Hong Konga“, napisao je Pompeo na svom tviter nalogu.

U svojoj posebnoj izjavi, američki državni sekretar izjavio je kako je „katastrofalna odluka Pekinga samo zadnji u nizu poteza, koji u korenu podrivaju autonomiju i slobode Hong Konga, kao i vlastita obećanja Kine honkonškom narodu u skladu s kinesko-britanskom Zajedničkom deklaracijom, međunarodnim sporazumom potpisanim u UN-u“.

Pompeo je kazao, kako je u skladu s američkim zakonom o politici prema Hong Kongu, Stejt Department obvezan proceniti stepen njegove autonomije od Kine, i da sadašnje stanje ne odgovara onom kakvo je bilo do 1997.g., i da je zakon zato neprimenjiv.

„Ni jedan razuman čovek ne može danas tvrditi kako Hong Kong ima visoki stepen autonomije od Kine, uzimajući u obzir činjenice na terenu… Ako su se SAD ranije nadale kako će slobodni i razvijeni Hong Kong biti primer za autoritativnu Kinu, sada je jasno kako Kina modelira Hong Kong prema sebi“, naglasio je američki šef diplomacije.

Treba naglasiti kako Pompeo nije precizirao američke poteze po tom pitanju, ali su pojedini savetnici predsednika Donalda Trampa već ranije upozorili na mogućnost uvođenja protivkineskih sankcija zbog spomenutog zakona: poput savetnika za nacionalnu sigurnost Roberta Obrijena, ili savetnika za privredu Larya Kudlova koji je kazao kako će Kina „učiniti veliku grešku“.

Glasnogovornica Bele kuće Kejli Makenani u utorak je na medijskoj konferenciji izjavila kako je predsednik Tramp zbog spomenutih kineskih planova izrazio „nezadovoljstvo“. Takođe je kazala kako je „teško predočiti da Hong Kong može i dalje biti financijsko središte, ako Kina zauzme vrh“.

Nedugo posle te medijske konferencije Donald Tramp je novinarima kazao kako američka vlada u ovoj nedelji priprema svoju odluku protiv Kine, dok je na upit novinara, planira li vlada uvesti sankcije protiv Pekinga, odgovorio sledeće: „Mislim kako će vam to biti vrlo zanimljivo. Ali o tome još uvek ne želim govoriti.“

Pogledajte OVDE snimak bombaškog napada na tursku patrolu u Siriji!


Izvor: geopolitika.news

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA