Najnovije

ONI SU POMOGLI U BORBI PROTIV KORONE: Tihi heroji iz Vojske Srbije danas su dobili vojne spomen-medalje i unapređenja! (FOTO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u prisustvu zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, uručio je najzaslužnijim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije vojne spomen-medalje i čestitao unapređenja u viši čin povodom njihovog doprinosa na sprovođenju mera u sprečavanju širenja virusne infekcije Kovid-19 i pružanju pomoći civilnom stanovništvu, na današnjem prijemu u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba.

Dodela priznanja najzaslužnijim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Najviša vojna priznanja, vojne spomen-medalje za izuzetan doprinos sistemu odbrane i izuzetne rezultate u vojnoj službi, iz nadležnosti ministra odbrane, dobilo je 35, a vanredno je u viši čin unapređeno 13 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar Vulin čestitao je unapređenima i nagrađenima, svima koji su u ovoj borbi pobedili, u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

-  Prenosim vam izraze njegovog ličnog poštovanja za sve što ste radili i činili i nade da ćete baš tako nastaviti. Borba koju ste vodili i koju još uvek vodite, koja nije završena, bila je borba za živote svakog od nas. Bez obzira da li je neko bio bolestan ili nije, svako od nas je mogao da bude bolestan, da izgubi zdravlje pa i život. A posebno vi koji ste bili u prvoj liniji, bez obzira da li ste bili u kovid bolnicama, ili u bolnicama za lakše obolele, ili ste radili svoje svakodnevne zadatke i obaveze, obezbeđivali migrantske kampove, ustanove socijalne zaštite, obezbeđivali bolnice, domove zdravlja. Svi vi ste radili za građane Srbije, ne misleći o sebi. To je vaša najveća vrlina. Niko od vas, a većinu vas sam imao prilike da vidim i da viđam baš tamo gde je bilo teško i najteže, nije pitao da li će biti nagrade ni kada će se ovo završiti. Niko od vas nije pitao da li je ovo prevelik rizik i šta će biti sutra. Svi ste izvršavali naređenja i borili se kao da je u pitanju vaš život i život članova vaših porodica. U tome jeste vaša najveća vrlina i najveća vrednost, što niste pitali kakav je rizik, već šta je potrebno i kome treba da se pomogne – rekao je ministar Vulin.

On je dodao da je i Srbiji bilo lakše, bila je mirnija i sigurnija kada je videla svoju vojsku i kada je znala da je njena vojska tu.

- Teška vremena, kako kažu, dođu da svako pokaže svoje pravo lice. Neko najbolje, neko najgore. Vojska Srbije je pokazala svoje najbolje lice zahvaljujući vama, zahvaljujući svakome od vas. Činovi unapređenja, medalje, pohvale, ne mogu da pokažu koliko smo vam iskreno zahvalni, ali mogu vas i vaše porodice da podsete na teško vreme i vreme u kome se vaša hrabrost i vaš napor cenio. Hoću da zahvalim vašim porodicama. Da nije bilo njih ni vi ne biste mogli da budete tako hrabri ni tako uspešni – naglasio je ministar Vulin dodajući da su porodice, podržavajući svakoga od njih i deleći strah i nadu, bile svesne da se naši pripadnici bore za ono što je vrednije od svakog od nas – za Srbiju i za njen život.

Prema rečima ministra Vulina, kada ovo jednom prođe, kada prođe sa pobedom, jer Srbi i Srbija i ne mogu drugačije nego da budu pobednički kao što jesu, setićemo se ovih dana, noći, ljudi koji su spaseni i onih koji više nisu sa nama.

- Sećaćemo se i u tom sećanju imaćemo pravo da budemo zahvalni na snazi i na hrabrosti koju smo pokazali. Kažu mudriji od mene da čovek i nema čemu više da se nada, već da ga se neko sa zahvalnošću seća. Vas će se sa zahvalnošću sećati svi oni koji su se borili i svi oni za koje ste se i vi i svi mi zajedno borili. A Srbija ima razloga da bude ponosna na svakog od vas, da bude mirna, pouzdana i sigurna, jer ima vojsku koja je u stanju da pobedi i vidljivog i nevidljivog neprijatelja – poručio je ministar Vulin.

Vojne spomen-medalje za izuzetan doprinos sistemu odbrane i izuzetne rezultate u vojnoj službi.

U ime unapređenih i nagrađenih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, obratio se pukovnik Veljko Milić, glavni medicinski koordinator privremene vojne bolnice na Beogradskom sajmu koji je zahvalio predsedniku Republike i ministru odbrane što su prepoznali njihov rad i što je taj rad i nagrađen.

- Vojnička čast i medicinska etika su u ovoj borbi bili naše najjače oružje. U početku nismo znali protiv kakvog se neprijatelja borimo. Međutim, ni trenutka nismo imali dileme da je to borba za naš narod i u tu borbu smo ušli potpuno spremni. Kroz našu noviju istoriju bilo je dosta kriza – od NATO agresije 1999. godine, preko poplava, zemljotresa, migrantske krize i svi pripadnici Vojske Srbije bili su na odgovornim zadacima, u prvim linijama i pokazali su izuzetne rezultate. Taj naš rad prepoznat od rukovodstva i da je na adekvatan način nagrađen – istakao je pukovnik Milić i zahvalio ministru odbrane što je svojim svakodnevnim prisustvom na terenu značajno doprineo da sve zadatke izvrše u potpunosti i na najbolji način te u svoje i u ime svojih kolega poručio da su ponosni što služe Srbiji.

U čin pukovnika vanredno je unapređen i Mlađan Garić iz Uprave za vojno zdravstvo, koji kaže da mu ovo unapređenje predstavlja veliku čast.

- Smatram da sam poput svih svojih kolega za vreme vanrednog stanja radio svoj posao i trudio se da dam svoj doprinos u suzbijanju virusne infekcije. Jedan od mojih zadataka je briga o privremenoj bolnici na beogradskom sajmu gde smo se trudili i dalje nastojimo da obezbedimo najbolje moguće uslove za lečenje zaraženih virusom Kovid-19 – istakao je pukovnik Garić i dodajući da će unapređenje biti podstrek u uzvršavanju zadataka u budućnosti.

Čin zastavnika prve klase od danas nosi i Velibor Pašić, koji je bio raspoređen na dužnostima snabdevanja lekovima, sanitetskim materijalom i zaštitnom opremom jedinica Vojske Srbije i kovid bolnica i ambulanti.

- Unapređenje mi mnogo znači, jer je to zahvalnost za trud koji sam za sve ovo vreme uložio – naglasio je zastavnik prve klase Pašić.

Vojnu spomen medalju ministar Vulin danas je uručio i dr Radmili Dimitrijević-Rajić, specijalisti infektologu u Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA.

- Nagrada koju sam danas dobila je nagrada koju primam u ime svih svojih kolega koji su se borili u sprečavanju širenja epidemije Kovid-19. Posebno sam počastvovana što sam dobila ovu medalju jer sam infektolog i smatram da je to kruna svog onog rada koji smo do sada ispoljili – naglasila je dr Dimitrijević-Rajić koja je bila angažovana u kovid bolnici Kliničko-bolničkog centra Zemun na prijemu i trijaži pacijenata obolelih od kovid infekcije.

Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i licima i ustanovama van sistema odbrane, među kojima su i članovi delegacija Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, povodom angažovanja na sprovođenju mera za sprečavanje širenja virusne infekcije Kovid-19 i pružanja pomoći civilnom stanovništvu, ministar odbrane do sada je dodelio 64 vojne spomen-medalje, 25 plaketa Ministarstva odbrane, 128 zahvalnica, 33 pohvale, 66 nagradnih odsustva i 223 boravka u vojnodohodovnim ustanovama namenjenim za odmor i rekreaciju.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Od kolektivnog imuniteta smo daleko, a evo kako dočekujemo drugi talas korone! Više o tome OVDE.

Izvor: mod.gov.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA