Najnovije

TIODOROVIĆ: Pozivaćemo cele porodice na testiranje!

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će testiranje kolektivnog imuniteta na novi korona virus početi sutra u celoj Srbiji i da će biti testirana i deca.

Branislav Tiodorović (Foto: Jutjub)

Tiodorović je rekao da će u istraživanje biti uključeni instituti iz cele zemlje.

"Cilj je da vidimo da li se u određenim delovima zemlje pojavio kolektivni imunitet i da posmatramo cele porodice, što je različito od prethodnih istraživanja, jer ćemo imati decu u tom istraživanju", rekao je Tiodorović za vesti televizije B92.

On je ukazao da će, ako se utvrdi da ima 60-70 odsto onih koji su stekli imunitet, moći da se kaže da je kolektivni imunitet postignut.

"Imaćemo baze građana, određene porodice koje ćemo pozivati i obaveštavati da dođu u dom zdravlja ili da se ode u porodicu i tamo se obavi testiranje, odnosno od cele porodice uzme krv", pojasnio je Tiodorović.

On je dodao da je testiranje na dobrovoljnoj bazi, ali je potrebno da građani shvate da je cilj utvrđivanje otpornosti na bolest.

Tiodorović je naveo da je broj onih koji će biti testirani orijentaciono oko 7.000 i da će istraživanje trajati najmanje dva meseca.

"Podacima ćemo moći da raspolažemo tek krajem jula ili u avgustu", rekao je Tiodorović.

Cilj studije da se utvrdi nivo kolektivnog imuniteta

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović kaže da je cilj epidemiološke studije, koja sutra počinje da se sprovodi, utvrđivanje nivoa kolektivnog imuniteta, kako bismo mogli da planiramo mere za budućnost.

Stevanović je rekao da je fokus studije na reprezentativnom uzorku, koji će predstavljati uzorak cele zemlje, a ne pojedinačne gradove, odnosno zone koje su možda nešto više bile u fokusu zbog broja zaraženih.

Takođe, naveo je da će i lokalne epidemiološke službe sprovesti i lokalna testiranja, tamo gde je veći broj zaraženih bio u pitanju.

„Cilj studije je da se utvrdi nivo kolektivnog imuniteta, da bi mere za budućnost mogle da na vreme da se planiraju, da znamo kako ćemo se ponašati u budućnosti“, rekao je Stevanović.

Kada je reč o trajanju studije, Stevanović je rekao da to ne može da se završi za nekoliko dana, budući da je reč o velikom broju uzoraka, dodajući da je Kina započela slično testiranje pre 20-ak dana, u Vuhanu, koji nešto veći od ukupne populacije Srbije, i koje još traje, pa se, na osnovu toga, može otprilike projektovati potrebno vreme.

Objavljena inkriminišuća slika Bila Klintona iz prošlosti!  Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA