Najnovije

VAKCINA PROTIV KORONE VEĆ U SEPTEMBRU?! I Fejzer počeo testove na ljudima!

Kompanija za lekove, zajedno sa nemačkim partnerom, izvodi testove na zdravim dobrovoljcima, piše NJujork tajms. To je jedna od nekoliko kompanija koja je ubrzala pokušaje da pronađe sigurnu, efikasnu vakcinu protiv KOVID-19.

Korona vakcina (Foto: pixabay. com)

Naime, Fajzer i nemačka farmaceutska kompanija Bionteć, saopštili su da je u ponedeljak u SAD počelo ispitivanje njihove vakcine protiv korona virusna. Ako testovi budu uspešni, vakcina bi mogla biti spremna za upotrebu već u septembru.

Istraživanje je obuhvatilo 12 dobrovoljaca, ali će biti prošireno na 200 učesnika.

Dve firme zajednički razvijaju vakcinu na osnovu genetskog materijala poznatog kao RNK, koji nosi uputstva za ćelije kako da stvaraju proteine. Ubrizgavanjem specijalno dizajnirane RNK u telo vakcina bi potencijalno mogla da kaže ćelijama kako da naprave protein korona virusa, a da se osoba ne razboli.

Pošto virus obično koristi ovaj protein kao ključ za otključavanje i zauzimanje ćelija pluća, vakcina bi mogla da trenira zdrav imuni sistem kako da proizvodi antitela za borbu protiv infekcije korona virusom. Prednost ove tehnologije je i u tome što je brža za proizvodnju i ima tendenciju da bude stabilnija od tradicionalnih vakcina, koje koriste oslabljene sojeve virusa.

I neke druge farmaceutske kompanije pokušavaju da primene sličan pristup, a pojedine su pre nekoliko nedelja već počele prvu fazu testiranja na ljudima.

Pročitajte OVDE  ko kaže da korona virus oštećuje ljudski mozak!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA