Najnovije

NAKON SERIJE NAPADA NA NAFTNE OBJEKTE: Amerika povlači raketne sisteme "Patriot" iz Saudijske Arabije!

Američke vlasti povlače protivvazdušne raketne sisteme „Patriot“ iz Saudijske Arabije i razmatraju mogućnost smanjenja vojnog potencijala u zemlji, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Raketni sistem "Patriot" (Foto: army.mil)

Prema rečima nekoliko neimenovanih američkih činovnika, SAD povlače iz Saudijske Arabije četiri baterije protivvazdušnih raketnih sistema „Patriot“, zajedno sa desetinama vojnika koji su bili poslati tamo nakon serije napada na saudijske naftne objekte prošle godine, piše list.

Naglašeno je da su iz regiona povučene dve eskadrile američkih lovaca. Osim toga, zvanična lica SAD će uskoro razmotriti pitanje smanjenja američkog prisustva u Persijskom zalivu.

„Povlačenje protivraketnih kompleksa „Patriot“ iz Saudijske Arabije, kao i druga smanjenja zasnovana su na ocenama nekih zvaničnih lica, po kojima Teheran više ne predstavlja neposrednu pretnju američkim strateškim interesima“, naveo je list.

U septembru je prošle godine Huti su preuzeli odgovornost za raketni napad na objekte naftne kompanije „Saudi Aramko“. Tada je Saudijska Arabija morala da smanji proizvodnju nafte dva puta.

Tramp uvodi još više sankcija Siriji, u vreme najveće krize sa korona virusom! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA