Najnovije

NORVEŠKA OKRENULA LEĐA NATO PAKTU?! Dok američki i britanski ratni brodovi plove ka Rusiji, Oslo ne želi da učestvuje

Dana 1. maja, američki i britanski ratni brodovi odlučili su da izvedu neočekivanu podmorničku vežbu u Barencovom moru, iznad Arktičkog kruga.

Američka mornarica (Foto: navy.mil)

Četiri broda iz dve nacije, američka podmornica i američka P8-A radili su zajedno, u Norveškom moru, na obuci u arktičkim uslovima.

Vežbi su prisustvovali razarači Egis klase Arleig Burke USS Donald Kuk i USS Porter, te brod za brzu podršku USNS Supli, pridružio se i HMS Kent Kraljevske mornarice.

Pored toga, obuku su podržali američka podmornica, kao i višenamenska pomorska patrolno-izviđačka letelica P8-A Posejdon iz Patrolne eskadrile 4.

Ova vežba pojačava kombinovanu obuku koju su države prošle prošlog meseca dok su učestvovale u Velikoj Britaniji na Komandnom podmorničkom kursu  (SMCC).

„Već više od 70 godina, 6. flota je upravljala snagama širom regiona podržavajući pomorsku sigurnost i stabilnost. Naše regionalne alijanse i dalje su snažne zbog naših redovnih operacija i vežbi sa partnerskim mornaricama, i pozdravljamo ovu priliku da sarađujemo na moru, istovremeno poboljšavajući naše razumevanje arktičkih operacija," rekla je potpredsednica administracije Lisa Frančeti, komandant američke 6. flote.

SAD naziva vežbu "multinacionalnom", jer je učestvovalo 1.200 mornara iz SAD i Velike Britanije.

„Radimo sa našim partnerima na poboljšanju naših kombinovanih sposobnosti tokom izvođenja pomorskih bezbednosnih operacija i obuke u arktičkom regionu,“ rekla je Frančeti. „Naši brodovi moraju biti spremni da rade u svim misijama, čak i u najsurovijim okruženjima. Ovo je posebno kritično na Arktiku, gde uslovno vremensko okruženje zahteva stalnu budnost i praksu."

Dva američka razarača, sa sedištem u Rota, Španiji, podržavaju NATO integrisanu arhitekturu protivraketne odbrane. Ovi brodovi naprednih pomorskih snaga imaju fleksibilnost da deluju po vodama Evrope i Afrike, od rta Dobre nade do Arktičkog kruga, demonstrirajući svoje ovladavanje morskim domenom.

„Jedan od najboljih atributa naše površinske sile je to što možemo da se agregiramo po svojoj volji, neprimetno prelazeći sa nezavisnih brodova na koordinisane operacije,“ rekao je kapetan Josip A. Gagliano, komandant Radne grupe 65, komandant eskadrile razarača 60. „Naša interoperabilnost sa našim saveznicima je tako dobra da možemo rasporediti multinacionalne mornaričke snage sa minimalnim obaveštenjem. To je prava snaga NATO-a. "

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u ponedeljak u podne kratku belešku u kojoj je navedeno da je Severna flota „počela da prati akcije NATO mornaričke udarne grupe“.

Pored toga, na iznenađenje SAD-a i Velike Britanije, Norveška je odbila poslati bilo koje brodove iznad Arktičkog kruga na vežbu.

Odsustvo Norveške iz akcije 6. flote u Barencovom moru pokušaj je da izbjegne eskalaciju tenzija sa Rusijom, izvijestio je Barenc Observer.

„Norveška se uzdržala od ovih vežbi, možda razumevajući opasnost po svoje bilateralne odnose sa Rusijom od pretnji ruskom nuklearnom odvraćanju“, citirao je Rasmus Gjedso Bertelsen, profesor društvenih nauka na Univerzitetu u Tromsou - Arktički univerzitet u Norveškoj.

Iz Osla, ministar odbrane Frank Bake-Jensen ne vidi sukob interesa od strane britanske grupe američke mornarice koja plovi ka severu. Za Barenc Obcerver, ministar kaže da takva saradnja među državama NATO-a jača kolektivnu odbranu.

„Norveška pozdravlja prisustvo saveznika u našem susedstvu. Sjedinjene Države doprinose NATO-ovoj kolektivnoj odbrani kroz veće prisustvo i obuku u Evropi. U toku su pomorske aktivnosti kso znak rivalstva velikih sila “, rekao je Bake-Jensen.

„Želimo da norveške snage učestvuju u ovoj vrsti aktivnosti kada se one odvijaju izvan Norveške“, kaže ministar odbrane, ali dodaje „ovaj put to nije bilo prioritetno“.

Amerika i Iran postigle dogovor! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA