Najnovije

REPUBLIKA SRPSKA UKIDA VANREDNO STANJE: Dodik predložio datum!

Opredeljenje SNSD je da naredne sedmice Vlada RS zatraži ukidanje vanrednog stanja i da na snazi ostane vanredna situacija, rekao je Milorad Dodik posle sednice Izvršnog komiteta SNSD.

Milorad Dodik (Foto: predsednik.rs)

Narodna skupština RS trebala bi da održi sednicu i do 20. maja prihvati ukidanje vanrednog stanja, izjavio je predsednik SNSD Milorad Dodik nakon sednice Izvršnog komiteta SNSD koja je održana danas u Banjaluci .Kako je pojasnio opredeljenje SNSD je da naredne sedmice Vlada RS zatraži ukidanje vanrednog stanja i da na snazi ostane vanredna situacija.

- se može desiti najkasnije do 20. maja, bilo bi najbolje da do tad bude ukinuto. Verujemo da će se pokazati da za to ima razloga i da će doći do ukidanja i da će doći do normalnog funkcionisanja institucija. Mislim da smo bili efikasni i da niko ne može govoriti o zloupotrebama, izjavio je Dodik.

On je dodao da odgovornost sada prelazi na pojedince, tamo gde rade, žive, organizuju posao, te da se pridržavaju mera higijene, distance.

Kada je u pitanju otvaranje granica, to će, kako navodi Dodik, korespondirati sa otvaranjem granica ostalih zemalja.

- SNSD smatra da u narednih 10 dana treba analizirati ukidanje karantina na granicama, u tome ćemo pratiti zemlje u okruženju, naveo je Dodik.

Predsednik SNSD pojasnio je da se razgovaralo i o rebalasnu budžeta RS zbog smanjenih prihoda.

– Biće manji za 200 miliona KM. Ali u okviru tako smanjenog budžeta planiramo podrati privredu i lokalne zajednice. Za mart je Vlada RS oko 16 miliona KM isplatila svojim odlukama za radnike koji nisu radili. U ovom trenutku završavamo isplate za april u iznosu od 520 KM plus doprinosi. Predložili smo da za one koji počinju da rade, da Vlada preuzme da plati doprinose za maj. Poslodavcima ostaje da plate plate. SNSD podržava i da se pomogne medijima u RS, da se daju plate od 1.000 KM ili da se podrže njihove medijske kuće, rekao je Dodik.

On smatra da je SNSD kroz vlast odgovorno pristupio rešavanju mnogih pitanja i nije krivicu prebacio na bilo koga.

– Medicinski sektor je odgovorio veoma efikasno, ni jedan poblem nismo imali sa stanovišta tog sektora. Stanje opreme i svega što je nabaljeno je veoma dobro, zalihe su višemilionske i broj respiratrora je iznad potrebe što se tiče bolesnika. Ni jedan od mediciskih radnika nije zaražen u korona bloku na UKC. Jedan broj ljudi koji radi na UKC se kretao, što je dovelo do određenih zaraza, rekao je Dodik.

On je istakao da RS ima nabaljvenih 150 respiratora, plus 38 koje treba da dobijemo od EU.

Dodik je rekao da RS ostaje likvidna, plate i penzije se redovno isplaćuju i poslao poruku javnosti da RS na tom planu neće imati nikakav problem.

– Štete će biti, ali će se linearno rasporediti za sve. Ključna pitanja su obezbijediti investicije i potrošnju. Ako bude poslova, biće i prihoda, istakao je Dodik.

Šešelj opisao napad na poslanike i objasnio zašto njega nisu smeli da diraju! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA