Najnovije

RUŠE LUKAŠENKA NAKON 26 GODINA NA VLASTI? Predsednik Belorusije u panici, potegao očajničke poteze (VIDEO)

Hiljade ljudi koji širom Belorusije potpusuju peticiju za potencijalne opozicione kandidate, preplašilo je predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine i kandidovao se za šesti mandat na izborima 9. avgusta, ocenjuje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Lukašenko (Foto: president.gov.by)

Otkako su pre više od mesec dana započeli skupovi i okupljanja opozicije, Lukašenko je naredio hapšenja, navodi RSE, među kojima i dva ključna opoziciona lidera, raspustio je vladu i obećao da u Belorusiji neće biti revolucije u stilu Majdana - podsećanje na proteste u susednoj Ukrajini 2014. godine, nakon kojih je predsednik svrgnut s vlasti.

Problemi nastaju dok se Belorusija bori s korona virusom, bolešću koju je Lukašenko odbacio kao "psihozu" sugerišući da se ona može otkloniti vožnjom traktora, votkom ili odlaskom u saunu.

Belorusija je jedna od retkih zemalja koja nije zatvorila svoje granice i nije uvela mere ograničenja radi zaustavljanja širenja korona virusa.

U Belorusiji je, prema podacima koje je prikupio američki Univerzitet "DŽons Hopkins", do 8. juna zabeleženo 49.453 zaraženih i 276 smrtna slučaja. Zdravstveni zvaničnici napominju da je stopa zaraze visoka, s obzirom na to da u Belorusiji živi oko devet miliona ljudi.

Međutim, hapšenja i zabrana potencijalnim kandidatima da čak prikupljaju potpise za kandidaturu, sugerišu da će 65-godišnji Lukašenko držati neophodne poluge kako bi osigurao pobedu 9. avgusta, kao što je to bio slučaj sa svim prethodnim izborima otkako je prvi put pobedio tri godine nakon raspada SSSR-a.

Zapadne vlade i međunarodni posmatrači smatrali su da nijedni izbori nisu ispunili demokratske standarde.

"Po mom mišljenju, sve je unapred određeno. Lukašenko u potpunosti kontroliše situaciju. Bez obzira koliki procenat birača glasa za njega, on ima sredstva da osigura da se u poslednjim prebrojavanjima pojave rezultati koji ga zadovoljavaju", rekao je za beloruski servis RSE Igor Mintusov, politički savetnik koji je radio za Borisa Jeljcina tokom ruske predsedničke kampanje 1996.

"Lukašenko pokušava da osigura potpunu kontrolu nad sve lošijom ekonomijom i blokira proteste. Potreban mu je premijer koji je predvidljiv i spreman da ispuni bilo koju naredbu", rekao je politički analitičar iz Minska Valer Karbalevič za Rojters.

Organizacija Hjuman rajts voč u maju je upozorila da beloruske vlasti pojačavaju suzbijanje demonstranata, opozicionih blogera, novinara i drugih vladinih kritičara, podseća RSE.

I, dok se Lukašenko možda suočava s najvećim izbornim izazovom do sada, analitičari upozoravaju da on i dalje čvrsto kontroliše uzde, jaključuje RSE.

Haftar podigao moćne MiG-29 i razvalio turski konvoj! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA