Najnovije

SEVERNA KOREJA I DALJE VIDI SAD KAO PRETNJU: Malo koristi od održavanja ličnog odnosa između Kima i Trampa!

Severna Koreja vidi malo koristi od održavanja ličnog odnosa lidera Kima DŽong Una i američkog predsednika Donalda Trampa, javili su državni mediji na drugu godišnjicu od njihovog prvog samita.

Kim DŽong Un i Donald Tramp (Foto: Flickr)

Američka politika dokazuje da je Vašingotn i dalje dugoročna pretnja po severnokorejsku državu i njen narod i Severna Koreja će razviti pouzdanije vojne snage da bi se suprotstavila toj pretnji, saopštio je ministar spoljnih poslova Ri Son Gvon, prenela je državna agencija KCNA.

Tramp i Kim su razmenili uvrede i pretnje tokom 2017. godine, dok je Severna Koreja napredovala u svom nuklearnom i raketnom programu. SAD su reagovale predvođenjem međunarodnih napora da se pooštre sankcije protiv te zemlje.

NJihovi odnosi su se značajno poboljšali u vreme samita u Singapuru 2018, kada se prvi put jedan aktuelni predsednik SAD sastao sa liderom Severne Koreje, ali u saopštenju objavljenom posle samita nije bilo značajnih detalja.

Ni na drugom njihovom samitu u Vijetnamu 2019. nije bilo dogovora jer su SAD tražile da Severna Koreja potpuno odustane od svog nuklearnog oružja, dok je Pjongjang je insistirao na brzom ublažavanju sankcija.

Ri je rekao da se, u retrospektivi, Trampova administracija fokusirala samo na ostvarivanje političkih poena dok se zalagala za izolovanje i gušenje Severne Koreje i pretila preventivnim nuklearnim napadima i promenom režima.

-Nikada više nećemo izvršnom lideru SAD ponuditi paket koji može da se koristi za ostvarenja, a da se ništa ne da zauzvrat. Ne postoji ništa licemernije od praznog obećanja, naveo je šef severnokorejske diplomatije.

Američki Stejt department i Bela kuća za sada nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Ameri uhapsili kineskog oficira! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA