Najnovije

MODI UPOZORIO: Branićemo svaki centimetar svoje teritorije, po svaku cenu!

Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova poručuju da su i kineska i indijska strana rešene da pitanje oko sporne granice na Himalajima reše mirnim putem. Indijski premijer Narendra Modi je, međutim, poručio da će njegova vlada po svaku cenu braniti svaki centimetar svoje teritorije.

Narendra Modi (Foto: Flickr)

Iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da je sa Indijom dogovoreno da se za trenutnu situaciju na granici sa Indijom na Himalajima što pre nađe mirovno rešenje, dan nakon što je indijska vojska saopštila da je 20 njenih vojnika stradalo u okršaju.

Šef kineske diplomatije Vang Ji je u telefonskom razgovoru rekao indijskom kolegi da indija treba oštro da kazni odgovorne za konflikt, navodi se u saopštenju kineksog ministarstva.

S druge strane, premijer Indije Narendra Modi je u dugo iščekivanom obraćanju rekao da će njegova vlada po svaku cenu braniti svaki centimetar svoje teritorije.

Modi je naveo i da je Indija ponosna na svoje vojnike jer su stradali boreći se i jer su sa "sobom poveli i neprijatelja".

"Indija želi mir, ali se Indija neće suzdržati od adekvatnog odgovora na bilo kakvu provokaciju", poručio je premijer Indije.

Indijski zvaničnici su rekli da nije bilo upotrebe vatrenog oružja, već da su vojnici koristili štapove i kamenje. 

Kina tvrdi da je dolina Galvan deo kineske teritorije i da su indijski vojnici upali na nju, što je dovelo do sukoba. Nema zvaničnog podatka da li je i kineska strana imala žrtava u ovom sukobu.

Dve najnaseljenije države sveta i nuklearne sile nikada se nisu dogovorile o dužini i pravcu njihove "Linije stvarne kontrole" - granice koja luta strateški važnom regijom Himalaja.

Kina tvrdi da njoj pripada teritorija od 90.000 kvadratnih kilometara na severoistoku Indije, koja obuhvata indijsku saveznu državu Arunačal Pradeš, gde živi budistička populacija.

Jurišni helikopteri Ka-52M boriće se zajedno sa dronovima kojima će upravljati Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA