Najnovije

Tramp Venecuelu video kao „stvarni deo SAD-a“, te je mislio da je invazija „kul“, ali se odustalo zbog Putina

Američki predsednik Donald Tramp mislio je da bi bilo „kul“ izvršiti invaziju na Venecuelu, ali ga je ubedila da to ne uradi „sovjetska propaganda“ iz Moskve, tvrdi bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton u odlomcima knjige koji su procurili do novina.

Tramp (Foto: flickr. com)

Tramp je rekao da bi invazija na Venecuelu bila "kul" i opisao državu Južne Amerike kao "zaista deo Sjedinjenih Američkih Država", navodi Vašington Post, jedna od tri publikacije koja je objavila delove iz Boltonovih memoara - "Soba gde se to se desilo".

NJujork tajms i Vol strit žurnal takođe su dobili delove teksta, što im je u sredu dalo veliki publicitet. Memoari su trebali biti objavljeni 23. juna, ali to je sprečila Trampova administracija tvrdeći da još uvek sadrži tajne podatke.

Bolton, kojeg je Tramp angažovao u aprilu 2018. godine, bio je nepokolebljivi zagovornik promene režima u Iranu, ali i jedna od pokretačkih snaga u Vašingtonu koja je želela da svrgne sa vlasti venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura. U januaru 2019. godine Tramp je opozicionog političara Huana Gvaida prepoznao kao "privremenog predsednika" Venecuele po nagovoru Boltona, samo da bi kasnije kasnije, prema knjizi, imao nedoumice, rekavši da Gvaido izgleda "slab" i djetinjast pored "žilavog" Madura.

Tramp je "u velikoj meri bio uveren" protiv svrgavanja Madura nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u maju 2019. godine, tvrdi Bolton, nazivajući Putinovo poređenje Gvaida sa Trampovim suparnikom na izborima 2016. godine Hilari Klinton "sjajnim prikazom propagande sovjetskog stila", prenosi Post.

Tramp nije ništa od ovoga za sada doveo u pitanje. NJegov trgovinski predstavnik je, na primer, negirao tvrdnje koje je Bolton izneo o pregovorima Trampa s Kinom. Sa druge strane, nekoliko američkih plaćenika zarobljeno je u Venecueli prošlog meseca u pokušaju da se infiltriraju iz Kolumbije.

Gvaido je nekoliko puta neuspešno pokušao da preuzme vlast, uključujući neuspeli vojni puč u aprilu 2019. godine.

Bolton je smenjen u septembru 2019. godine, nakon što se sukobio s Trampom zbog odbijanja Trampa da bombarduje Iran zbog obaranja američke bespilotne letelice u Persijskom zalivu.

Nastavljena operacija "Tigrova kandža", Turci uništili više od 500 meta. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA