Najnovije

VOJSKA SRBIJE MODERNIZOVALA RAKETNU ARTILJERIJU: Modularni "Oganj" ispaljuje sve kalibre, ali i vođene rakete tipa "Alas" (VIDEO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je završetku fabričkog prijema nulte serije modernizovanog raketnog lansera "oganj" sa kontrolnim gađanjem u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci".

Modularni "oganj" koji će biti u stanju da ispaljuje sve kalibre, ali i vođene rakete tipa "ALAS“ (Foto: Mod.gov.rs)

"Naša snaga se digitalizovanim 'ognjem', modernizacijom koju smo radili prvi put od 1977. godine, značajno povećala. Ovaj model, osim što ima novi INS (inercioni navigacioni sistem) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ostvario je ono što je u modernom ratovanju najvažnije - obezbedio je daleko veću brzinu upotrebe. Od dolaska na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom „ognju" je potrebno tri minuta. Nedigitalizovani 'oganj', koji smo do sada imali, za to je morao da potroši 26 minuta" rekao je Vulin. 

Dodao je da je reč o velikoj promeni u modernom ratovanju gde se sve računa u minutima i sekundama "i gde nema ništa važnije do da dođete sigurno, precizno, ispalite svoju municiju i u najkraćem mogućem roku odete s vatrenog položaja".

Ministar odbrane poručio je da će Vojska Srbije za nekoliko dana dobiti jednu i po bateriju u svom sastavu, da će se nastaviti s modernizacijom svih sredstava "oganj" koje Vojska Srbije ima u značajnom broju i da će se time naša raketna artiljerija značajno unaprediti.

"Danas smo, takođe, videli i nešto što nije modernizacija, već je potpuno novo sredstvo. U pitanju je modularni 'oganj' koji će biti u stanju da ispaljuje sve kalibre, ali da ispaljuje i vođene rakete tipa 'ALAS'. To je nešto što je potpuno novo, a što se neće predugo čekati da postane deo naoružanja Vojske Srbije", rekao je Vulin.

Na poligonu u Nikincima, kako je istakao pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, prikazano je završno podešavanje nulte serije modernizovanog raketnog lansera "oganj".

"Razvoj je završen prošle godine. Na tom projektu učestvuje nekoliko preduzeća Odbrambene industrije Srbije, a nosilac je 'Prva petoletka' iz Trstenika koja nabavlja glavne podsisteme. Reč je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno da unapredi sposobnosti naše artiljerije, pre svega dramatičnim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre. Ugrađena je potpuno nova elektronika i inercioni navigacioni sistem i drugi podsistemi koji ubrzavaju rad artiljerije, odnosno baterije na vatrenom položaju", rekao je Miloradović.

On je istakao da se time razvoj ne završava i da započinje opremanje.

Prema njegovim rečima, za ovo oruđe se upravo završava razvoj nove generacije municije, a jedan tip rakete s odgovarajućim upaljačima je već uveden u naoružanje - to je raketa M-18 i ugovorena je proizvodnja s "Krušikom" značajnih količina te rakete.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse naglasio je da je prva faza modernizacije naše raketne artiljerije i razvoja odgovarajućih sistema završena.

"Time se razvoj naše raketne artiljerije ne završava. Sledeća faza je takozvani modularni 'oganj', a to je oruđe sa sasvim novim mogućnostima kakve do sada naša raketna artiljerija nije imala. To je mogućnost da gađa svim vrstama postojećih raketnih projektila, uključujući i projektile dometa 40 kilometara, koji su već razvijeni i raketne projektile dometa 50 kilometara", naglasio je Miloradović.

Ukazujući na značaj današnjih ispitivanja, potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba, istakao je da je reč o gađanju iz artiljerijskog oruđa LRSVM M18 - lansera raketa čiji je razvoj počeo u Vojnotehničkom institutu pre dve godine, a sada je pri kraju završetak priprema za završno ispitivanje.

"Oruđe je namenjeno za gađanje ciljeva na velikim daljinama. Ima lako oklopljenu kabinu koja štiti posadu od gelera i puščane municije. Omogućuje korišćenje svih raspoloživih raketa koje imamo u našem naoružanju i onih koje ćemo razvijati. U njega je integrisan sistem 'ALAS'- protivoklopna vođena raketa", rekao je Puhača.

Pročitajte OVDE o čemu su pričali patrijarh SPC i Sergej Lavrov.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA