Najnovije

PUTIN OTKRIO TAJNE ARHIVSKE ZAPISE: "Zapad falsifikuje istoriju!"

Pre više meseci najavljeni tekst o uzrocima Drugog svetskog rata predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je u najnovijem broju američkog konzervativnog časopisa "Nešenel interest" pod naslovom "75 godina velike pobede zajednička odgovornost pred istorijom i budućnošću".

Vladimir Putin (Foto: ria.ru)

Putin je odlučio da napiše tekst, jer današnje pokolenje političara nosi odgovornost da se užasna tragedija ne ponovi.

Pozvao je ruski vođa da se sačini kompleksna analiza istorijskih događaja. Putina i rusko društvo ozlojedili su pokušaji revizije istorije i to što deo zapadnih političara izjednačava odgovornost nacističke Nemačke i SSSR za izbijanje Drugog svetskog rata.

- Mnogi evropski političari sada pokušavaju da prikriju pod tepih minhenski tajni dogovor i da revidiraju ulogu SSSR u slomu nacista - napisao je Putin o dogovoru koji su u noći između 29. i 30. septembra 1938. godine potpisali Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija, posle čega je Hitler oteo deo Čehoslovačke.

Sve evropske zemlje su pravile kobne greške. Smatrale su da mogu da budu lukavije od drugih i da ostanu po strani ne učestvujući u ratu protiv Nemačke. Ta kratkovidost i odbacivanje predloga da se stvori kolektivna bezbednost koštali su milione ljudskih života i ogromne gubitke, napisao je Putin:

- Prema Staljinu postoji niz pravednih i osnovanih kritika, ali se ne može optuživati za Pakt Molotov - Ribentrop. Mi pamtimo zločine režima u vreme Staljina protiv svog naroda i užas masovnog hapšenja. Ali, sovjetske vlasti su uviđale da Zapad pokušava da uvuče SSSR u rat protiv Hitlera i zato je sovjetsko rukovodstvo pokušavalo da dobije na vremenu da ojača svoje odbrambene pozicije - navodi šef Kremlja.

Ko je pratio polemike političara u Moskvi i Varšavi razume na koga se odnose Putinove kritike onih koji za Drugi svetski rat optužuju Staljina i SSSR. Putin je podsetio da je Hitler pre početka rata bio rado viđen gost u zapadnoevropskim prestonicama, a Staljin se s njim nije nikada sreo.

- Hteo bih da podsetim na istorijsku činjenicu da je koren uzroka Drugog svetskog rata u osnovi vezan za odluke donete po završetku Prvog svetskog rata. Versajski dogovor je postao simbol ozbiljne nepravde u odnosu na Nemačku. Taj dogovor je podrazumevao da Nemačku treba opljačkati, naterati je da plati ogromne reparacije zapadnim saveznicima koje su iscrpljivale njenu ekonomiju. Nacionalno ponižavanje Nemačke postalo je povoljno tle za radikalno raspoloženje u toj zemlji. Nacisti su spretno iskoristili emocije ljudi koji se hteli da se oslobode versajskog nasleđa - naglasio je Putin, istakavši da je francuski maršal Foš kao prorok kazao da dogovor u Versaju nije trajan mir, već primirje na dvadeset godina.

U rešavanju tog problema nije pomogla ni Liga nacija koja se bavila besmislenim diskusijama.

Putin je kritikovao Deklaraciju o očuvanju istoriskog sećanja za budućnost Evrope koju je 19. septembra 2019. doneo Parlament Evrope, gde se u suštini uz Nemačku optužuje SSSR za rasplamsavanje Drugog svetskog rata. Deklaracija dovodi u pitanje odluke Nirnberškog suda.

- Ma šta pokušavali dokazati na Zapadu, glavni i odlučujući doprinos u pobedi nad fašizmom dao je SSSR i Crvena armija - naglasio je Putin.

Crvena armija je tokom rata uništila 626 divizija fašističke osovine od kojih je bilo 508 nemačkih. Ruski predsednik smatra da kao i 1945. godine i sada sve zemlje moraju da rade na jačanju međunarodnih odnosa. Zahvalio se liderima zemalja koje imaju atomsko oružje i članice su Saveta bezbednosti UN, a podržale su inicijativu Rusije da se održi samit na kome bi se upravo govorilo o miru.

Severnokorejski lider organizuje rat protiv Južne Koreje? Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA