Najnovije

PROTERALI SRBINA SA KOSOVA PA GA SADA OSUDILI! Posle suđenja intervenisala policija, Šiptari krenuli na linč!

Osnovni sud okupirane srpske pokrajine u Prizrenu, odeljenje za teška krivična dela, osudio je danas Darka Tasića iz Male Kruše na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina.

Šiptari (Foto: Jutjub)

Advokat Dejan A. Vasić izjavio je za Kosovo Onlajn da je od početka postupka postojala "senka stravičnog masakra" koji se dogodio u Maloj Kruši.

- Veće lokalnih sudija podleglo je pritisku javnosti i izreklo kaznu koja do sada nije zabeležena u posleratnoj sudskoj praksi (tzv.) Kosova. Kazna je određena iznad zakonskog maksimuma, na šta ćemo Apelacionom sudu u Prištini žalbom ukazati - rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, stav odbrane je od početka bio da su svedoci o događaju oprečno svedočili i da postoji opravdana bojazan osnovanosti sumnji Specijalnog tužilaštva.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po tačkama optužnice zbog skrnavljenja tela neidentifikovanih osoba, njihovog spaljivanja i bacanja u reku Beli Drim.

Događaji u Maloj Kruši desili su se između 15. i 26. marta 1999. godine, a Tasić je proglašen krivim i da je kao član rezervnog sastava policije bio saučesnik i da je zajedno sa drugim nepoznatim osobama učestvovao u pljački, ilegalnom i namernom paljenju kuća, što nije bilo opravdano vojnim dejstvima.

Tokom procesa Tasić se branio ćutanjem.

Ujedno ovo je poslednja optužnica koju je podigao Euleks za ratni zločin i prvi predmet na kome su radile lokalne kosovske sudije i tužioci.

Nakon suđenja vozilo takozvane Kosovske korektivne službe u kojem je bio osuđeni Srbin napala je grupa okupljenih Albanaca, mahom stanovnika sela Mala Kruša.

Intervenisala je policija i pripadnici takozvane Kosovske korektivne službe koji su na taj način sprečili linč.

Prema krivičnom zakonu lažne države Kosovo maksimalna predviđena kazna za ratni zločin je 15 godina zatvora.

Darko Tasić je rodom iz Male Kruše iz koje je sa svojom porodicom proteran i život su nastavili u Šapcu, a uhapšen je 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka.

Koji poznati svetski list je Vučića nazvao autokratorom, a izbore farsom, saznajte OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA