Najnovije

"NINDŽA RAKETA"! Ovo je tajno oružje CIA sa smrtonosnim oštricama koje melju sve pred sobom! (VIDEO)

Misteriozna raketa koju američko ministarstvo odbrane krije od javnosti najverovatnije je upotrebljena za nedavnu likvidaciju dvojice članova Al Kaide u severoistočnoj Siriji.

Nindža raketa (Foto: Jutjub)

U to su uvereni i komentatori konzervativne američke televizije koja podržava predsednika Donalda Trampa. Službene potvrde za ovu informaciju nema, ali činjenica da je vozilo u kojem su teroristi ubijeni ostalo gotovo netaknuto pokrenula je spekulacije da su Amerikanci ponovno uspešno upotrebili svoje tajno oružje za atentat na teroriste.

Raketa R9X posebna je po tome što umesto eksploziva koristi oštrice kako bi izazvala što manje kolateralnih žrtava. To je dosad bila Ahilova peta američkih akcija u regionu zbog velikog broja civila koji su ponekad stradavli u gusto naseljenim područjima i gurali lokalno stanovništvo u naručje ekstremista.

U napadu prošle nedelje ubijeni su dvojica zapovednika Al Kaide, Jordanac Kasam ul Urdini i Jemenac Bilal al Sanani. Snimak koji je zapalio društvene mreže pokazuje da je vozilo u kojem su se nalazili u trenutku smrti dobrim delom čitavo, osim krova koji je rasporen i rupe na jednoj strani vozila. Ova navođena raketa, koja se isporučuje bespilotnom letelicom, “dete” je američke agencije CIA, koja se bavi lovom na teroriste, i američkog ministarstva obrane.

Nastala je po uzoru na protivtenkovsku raketu Helfajr, u internim krugovima poznatu kao "leteći Ginsu" ili "nindža bomba". Analitičari veruju da bi mogla da preoblikuje način na koji se vodi rat protiv terorizma.

- Ova raketa je modifikovana verzija prethodne protivtenkovske granate koja se dosad koristila na američkim dronovima poput "Ripera" i "Predatora". Priča o noževima nije bez osnove, jer ta raketa ima nekoliko oštrica koje se aktiviraju u trenutku pre udara u metu - objasnio je Benam Ben Taleblu, viši saradnik Fonda za odbranu demokratija.

- Na taj način raketa ima mnogo manji radijus ubijanja, što ograničava štetu oko mete. Takva funkcija sve je potrebnija u protivterorističkim vojnim operacijama kada je sukob blizak, a okolina gusto naseljena i veća je verovatnoća da su u blizini civili - objasnio je Taleblu.

Duge oštrice

Prema pisanju stručnih publikacija, R9X ne eksplodira i ima šest dugih oštrica koje se nalaze unutar rakete, a izbacuju se nekoliko sekundi pre udara i tako probijaju i na neki način “melju” sve što im se nađe na zadatom cilju. Mogućnost za preživljavanje napada ovakvom bombom praktično je nepostojeća. Za razliku od tradicionalnog "Helfajera", koji ima snažnu detonaciju i za sobom ostavlja spaljenu zemlju, a može da ubije osobe u radijusu širem od 200 metara, nova raketa se smatra mnogo naprednijom verzijom jer ima stopostotnu smrtnost u radijusu manjem od metra, tačnije u radijusu od 70 centimetara. O ovoj raketi se prvi put pisalo u "Volstrit žurnalu" prošle godine. Smatra se da stoji iza nekolicine likvidacija koje su medijski popraćene zbog visokog ranga ubijenih, ne samo u Siriji već i u Jemenu i Avganistanu.

Likvidacije

Smatra se da je upotrebljena u maju 2019. godine kada je likvidiran talibanski zapovednik u Kunduzu u Avganistanu. Tog istog meseca na sličan način je pronađen i likvidiran navodni arhitekta napada na američki ratni brod u Jemenu pre dvadeset godina, DŽamal al Badavi. "Vol strit žurnal" je pisao da je dve godine pre toga jedan od zapovednika Al Kaide, Ahmad Hasan Abu Hajr al Masri, ubijen u Siriji u pokrajini Idlib.

- Neki analitičari veruju da je na isti način ubijen i poznati iranski general i zapovednik snaga Kuds, Kasem Sulejmani, kao i zapovednik iranskih snaga u Iraku, Abu Mahdi al Muhandis - rekao je Taleblu, koji veruje da će američka vojska nastaviti da koristi ovo oružje za obezglavljenje neprijateljskih snaga sada kako je videla kako nestanak jednog čoveka može da neutrališe čitav sistem.

Zbog gubitka svog legendarnog generala Sulejmanija iranske snage su neko vreme bile dezorijentisane, pa se veruje da bi SAD tu taktiku mogle da koriste i češće kako bi uzdrmale inače moćne i organizovane protivničke sisteme.

Prema pisanju "Volstrit žurnala", ovo oružje se razvija još od 2011. godine, a slična raketa se razmatrala i u vreme planiranja atentata na Osamu bin Ladena, vođu Al Kaide koji je ubijen u kući u Pakistanu te godine. Oružje je nastalo kako bi se zaobišla taktika mnogih terorista da skrivanjem u blizini žena i dece neutrališu svoje napadače.

"Foks njuz" piše kako nije poznato koliko ovakvih raketa Pentagon ima u skladištu. Ipak, reč je o visoko delotvornom oružju koje ima mogućnost da ubije suvozača, ali ne i vozača automobila, ili da ubije teroristu, a ne naštetiti njegovoj rodbini koja sedi za istim stolom. "Nindža rakete" imaju i jednu manu, a to je što bi zbog preciznosti moglo da dođe do rasta akcija budući da nema straha od kolateralnih žrtava. To upozorenje naročito se odnosi na udare izvan ratnih zona.

Obamina naredba

Prema pisanju stranih medija, raketa je prvi put isprobana u februaru 2017. godine, za ubistvo Abu Hajrija Masrija. Britanski "Dejli mejl" piše kako je u maju 2019. godine američka vojska pustila informaciju o novoj, poboljšanoj i preciznijoj raketi u medije kako bi pokazala islamskom svetu da se trudi da svede kolateranu štetu na minimum i da ceni živote lokalnog stanovništva. Navodno je to naredio tadašnji američki predsednik Barak Obama nakon brojnih kritika na njegov račun zbog civila koji su ginuli u tadašnjim udarima bespilotnih letelica.

Pročitajte OVDE kako je uništeno borbeno vozilo džihadista u Siriji.

Izvor: Jutarnji list/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA