Najnovije

TURSKA NE ODUSTAJE OD AGRESIJE! MINISTAR ODBRANE IZJAVIO: Nastavićemo svoje vojne operacije u Idlibu!

Turski ministar odbrane, Hulusi Akar, najavio je u četvrtak da će njegova zemlja nastaviti svoje vojne operacije u pokrajini Idlib.

Turska vojska (Foto: Jutjub)

Akar je tokom svog učešća u događaju u centralnoj Turskoj rekao da oružane snage njegove zemlje nastavljaju da se bore protiv svih „terorističkih organizacija“ koje predstavljaju pretnju bezbednosti Turske, bilo unutar njenih granica, bilo izvan nje.

Akar je istakao da se aktivnosti turske vojske u pokrajini Idlib nastavljaju u skladu sa međunarodnim sporazumima i zakonima.

On je nastavio, „Pored naših aktivnosti u Idlibu, vodimo i veliku borbu protiv terorističke organizacije PKK na severu Iraka i nedavno smo pokrenuli operaciju„ Tigrova kandža “kako bismo zaštitili naše granice i naše građane.“

Dodao je da neke međunarodne stranke tvrde da Turska cilja Kurde u njihovim vojnim operacijama, ističući da su ti navodi potpuno lažni, i dodao da su „Kurdi braća Turcima od večnosti“.

Turska je 1. marta najavila pokretanje nove vojne operacije u ime „Prolećni štit“ u Idlibu protiv snaga sirijske vlade, jer je bila svedok velikih tenzija između dve strane.

Ruski predsednik Vladimir Putin, 5. marta, zajedno sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, postigao je sporazum o primeni primirja i zajedničkih patrola duž autoputa M-4.

Pokrajina Idlib poslednje je uporište militanata koje su u Siriji vodili Hadžat Tahrir Al Šam i spada u zonu deeskalacije koja je uspostavljena na osnovu sporazuma Rusije i Turske u okviru pregovaračkog procesa u Astani, u kojem Iran takođe učestvuje.

Turski avioni bombarduju civile! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA