Najnovije

BOLTON OGOLIO AMERIČKOG PREDSEDNIKA: "Ovaj svetski lider Trampa vrti oko prsta"

DŽon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, tvrdi da britanski premijer Boris DŽonson njegovog nekadašnjeg šefa "vrti oko prsta".

Tramp i Bolton (Foto: Jutjub)

Bolton je takođe rekao da je došlo do "promene" u odnosima državnih vrhova Amerike i Britanije kada je DŽonsonu julu prošle godine zamenio Terezu Mej. Bolton DŽonsona poznaje još od kada je bio na poziciji britanskog ministra spoljnih poslova.

Nedavno su u brojnim američkim medijima osvanuli odlomci Boltonove nove knjige "Soba u kojoj se to dogodilo: Memoari Bele kuće", u kojoj je izneo niz šokantnih tvrdnji o Trampu, sa posebnim osvrtom na njegov odnos sa svetskim liderima.

Iako u knjizi nije govorio o DŽonsonu, Bolton je izjavio da su dobri odnosi britanskog premijera i Trampa bili pozitivni za Veliku Britaniju, jer "Tramp ne može da razlikuje njegove lične odnose sa kolegom liderom i stvarnim stanjem u nacionalnim odnosima dve zemlje."

- Mislim da je DŽonsonova odlučnost da Bregzit sprovede u delo nešto što je Tramp cenio. Mislim da nije imao poverenja u pregovaračku strategiju prethodne vlade - dodao je.

Na pitanje je li DŽonson uradio ispravnu stvar kada se "ulizivao" Trampu, kao što su mnogi tvrdili, Bolton je naveo da je on zapravo izmanipulisao predsednika.

- Ne bih to opisao kao ulizivanje. Borisa sam poznavao i pre nego što je postao premijer. Mislim da ima dobar smisao za humor i uvek sam imao osećaj da iza tog osmeha on zapravo vrti Trampa oko prsta - rekao je.

Druga runda trgovinskih pregovora između Amerike i Britanije počela je 15. juna.

Podsetimo, u svojoj knjizi Bolton je iscrpno opisao Trampov odnos sa brojnim svetskim liderima. Najveću buru izazvala je njegova tvrdnje da ruski predsednik Vladimir Putin manipuliše Trampom.

- Putin misli da može lako da manipuliše Trampom. Putin je pametan i čvrst, vešto se izvlači iz neugodnih situacija. Vidi da se ovde nije suočio sa ozbiljnim protivnikom. Mislim da nije zabrinut zbog Trampa - rekao je Bolton.

Ocenio je da je Tramp veoma dobar u sklapanju ugovora o nekretninama na Menhetnu, ali da su sporazumi o smanjenju naoružanja i druga pitanja međunarodne bezbednosti "stvari koje su daleko od njegovog životnog iskustva."

- Putin je život posvetio razumevanju strateškog položaja Rusije u svetu. Tramp ne voli ni da čita o problemima ili da nešto nauči o njima. To je veoma teška pozicija za Ameriku - ukazao je Bolton.

Bivši savetnik za sigurnost takođe je otkrio da je Tramp kineskog kolegu Sija Đinpinga zamolio za pomoć u kampanji pred novembarske predsedničke izbore, kao i da je turskom kolegi Redžepu Tajipu Ergoganu obećao pomoć u zatvaranju krivičnog procesa u koji je upletena turska nacionalna banka.

Pročitajte OVDE da li bi Donald Tramp mogao da izgubi predsedničke izbore.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA