Najnovije

PUTIN PROGLASIO VANREDNU SITUACIJU! Preti katastrofa na severu Rusije!

Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je izlivanje dizel goriva u Noriljsku u Krasnojarskom kraju vanrednom situacijom federalnog karaktera.

Vladimir Putin (Foto: kremlin. ru)

Predsednik Rusije je takođe zatražio da se što pre umanji negativni uticaj izlivanja dizel goriva na životnu sredinu i reši pitanje korišćenja naftnih derivata.

- Incident na teritoriji Krasnojarska trebalo bi proglasiti vanrednom situacijom - izjavio je ministar za vanredne situacije Rusije Jevgenij Ziničev na sastanku sa Putinom. Predsednik se složio sa njim. Ministar je rekao i da su informacije o incidentu došle do resora dva dana kasnije.

Do incidenta je došlo još prošlog petka u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije, kada je došlo do dehermatizacije rezervoara sa dizel gorivom, koja je prouzrokovala izlivanje 20 hiljada tona naftnih derivata u reku. Površina zagađenja iznosila je oko 100 hiljada kvadratnih metara.

Prema preliminarnim podacima Federalne službe za nadzor u sferi prirodnih resursa "Rosprirodnadzor", šteta bi mogla da iznosi desetine milijardi rubalja. Šef odeljenja u kojoj se incident dogodio je priveden.

Pokrenut krivični postupak

Generalno tužilaštvo Rusije saopštilo je da su tri krivična postupka pokrenuta nakon izlivanja 20 hiljada tona goriva u Noriljsku, koje je dospelo u lokalne reke i jezera.

„Na osnovu materijala iz istražnog postupka, pokrenuti su krivični postupci prema broju jedan člana 254 Krivičnog zakona Ruske Federacije (šteta na zemlji), članu 246. Krivičnog zakona RF (kršenje pravila zaštite životne sredine tokom radova), članu 250 Krivičnog zakona RF (zagađenje vode)“, navodi se u saopštenju.

Po nalogu ruskog predsednika situacija se nalazi pod posebnom kontrolom generalnog tužilaštva.

„Nesreća je dovela do toga da je gorivo prodrlo u zemljište i najbliže vodne rezervoare - reku Ambarnaju (obezbeđuje vodu za stanovnike regiona Kajerkana grada Noriljska), jezero i reku Pjasino koja se uliva u Karsko more“, dodato je u saopštenju.

Incident u Noriljsku ne utiče na rad energetskog sektora

Incident sa izlivanjem goriva u Noriljsku ne utiče na rad energetskog sektora, termoelektrana se snabdeva gasom“, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak na sastanku o sa Putinom eliminisanju posledica prolivanja goriva na teritoriji Krasnojarska.

Pročitajte OVDE    na šta je Rusija upozorila Trampa.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA