Najnovije

VOLE DA ŽIVE NA GRBAČI GRAĐANA! 200.000 U DŽEP: Zašto se poslanici teško odriču plata i beneficija?

Nije retkost da se u javnosti čuje da pojedini političari koji su poslanici u Skupštini Srbije žele pošto-poto da zadrže poslaničke plate i sve beneficije koje ovaj posao nosi sa sobom, ali i da većina onih koji tek uđu u politiku imaju ambiciju da se upravo nađu u parlamentu.

Jedna od sednica Skupština Srbije (Foto: Jutjub)

Imajući u vidu da većina njih nema regularne poslove, a s obzirom na beneficije koje poslanički mandat donosi, nije ni čudno što mnogi Skupštinu vide kao "omiljenu kancelariju".

O ovoj temi pričala je narodna poslanica i članica Predsedništva Stranke slobode i pravde Anom Stevanović, koja je rekla da plate poslanika variraju jer zavise od nekoliko činilaca i da ukoliko je poslanik već negde zaposlen i ne želi da prekine, niti zamrzne radni odnos, prima mesečnu nadoknadu u vidu poslaničke plate ili poslaničkog paušala.

- Paušal predstavlja fiksni iznos i njega primaju svi poslanici bez obzira da li su negde drugde u radnom odnosu ili ne. On iznosi nešto više od 30.000 dinara. Mesečna plata onim poslanicima koji su na stalnom radu u Narodnoj skupštini, plata se kreće oko 80.000 dinara. Međutim, postoji izvestan broj poslanika koji su članovi upravnih i nadzornih odbora, najčešće javnih preduzeća, ili su uključeni u pojedine projekte tako da oni mesečno zarađuju i mnogo više novca. Takvih nije mali broj. Poslanici koji su zadržali svoj prethodni posao, pored paušala dobijaju i deo novca do punog iznosa plate, ukoliko je zarada na njihovom prvom poslu niža od skupštinske plate - kaže Stevanović. 

Što se tiče drugih beneficija, Stevanović kaže da je jasno da mnogima nije baš lako da ih se odreknu, zato što zahvaljujući njima zarađuju mnogo više novca nego što iznosi sama plata. 

- Putni troškovi su nešto na šta se troši ogroman novac građana republike Srbije. Mi koji živimo u Beogradu nemamo nadoknadu putnih troškova, što je sasvim u redu i logična stvar, međutim, poslanici koji su prijavljeni na adresama širom Srbije, uzimaju ogroman novac po svakom dolasku na zasedanje. Što je udaljenost veća, to je i novac veći. Primera radi, mislim da su poslanici koji dolaze iz Novog Sada uzimali više od 4.000 dinara po jednom dolasku. Pomnožite to sa 20 radnih dana i 20 dolazaka, i videćete kolika je to cifra na mesečnom nivou - kaže Stevanović, i dodaje da su tu ogromne mogućnosti za zloupotrebu zato što po nekoliko poslanika iz istog grada može da dođe jednim vozilom, a da svako od njih naplati te troškove.

Ono što je zabrinjavajuće, kaže, da je, nažalost, ne postoji kontrola od strane Skupštine, niti obaveza da se donesu pojedinačni računi sa naplatnih rampi. 

- U prethodnim sazivima, ali verujem i u ovim, bio je nemali broj poslanika koji su bili prijavljeni u svojim mestima, ali su samostalno ili iznajmljivali smeštaj ili živeli u stanovima koji se ne vode na njihovo ime, tako da su naplaćivali putne troškove, a da nisu mrdnuli iz Beograda. Izvestan broj poslanika koji je na listama lažne opozicije upravo ovo radi tako da je jasno koji su njihovi pravi motivi da glume opoziciju. Pored toga, poslanici koji žele da se presele u Beograd, imaju pravo od Skupštine mesečnu nadoknadu za iznajmljivanje stana i taj iznos je pre četiri godine bio oko 300 evra u dinarskoj protivvrednosti mesečno. Oko ovoga bi trebalo da se sprovede stroga kontrola i da se ustanovi koliko koji poslanik zaista košta državu, ali i da se tačno vidi ko su poslanici koji svesno zlouotrebljavaju postojeće mogućnosti pozivajući se da na sve to polažu prava po zakonu. Mnogi od njih nažalost u tome ne vide ništa loše, iako je takvo ponašanje za svaku osudu - rekla je Stevanović, i dodala da mora da opovrgne jedno mišljenje koje se često može po mrežama pronaći, a to je da poslanici primaju dnevnice za zasedanja.

- Dnevnice ne postoje, a poslanicima koji putuju u inostranstvo, isplaćuju se dnevnice u iznosu od 15 evra po danu putovanja - rekla je Stevanović.

Pročitajte OVDE da li će Maja Gojković biti nova ministarka pravde.

Izvor: Direktno.rs

Bonus video

Dejan Lučić - Vučićevo ponižavanje narod neće trpeti, sledi haos?!

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA