Najnovije

Evo kako da besplatno nabavite oružje u Srbiji (VIDEO)

Dok su se građani SAD, ali i nekih drugih zemalja, naoružavali u kupovali municiju zbog izbijanja pandemije korona virusa, zbog komplikovanih i skupih procedura, građami Srbije to nisu mogli, objašnjava u intervjuu za Helm Kast i Pravdu Darko Božić, urednik kanala "Dum dum".

Darko Božić, urednik "Dum dum" (Foto: Jutjub)

On u intervjuu otkriva koliko košta i kakva je procedura za dobijanje dozvole za oružje u Srbiji, koliki porez plaćaju vlasnici oružja i sa kakvim se ograničenjima susreću.

Božić ukazuje da oružje srpske proizvodnje iz godine u godinu gubi na kvlitetu, a da su starije “Zastava” puške i pištolji mnogo kvaliltetniji od onog koji se danas proizvodi. Na tržištu pištolja on objašnjava da je trenutno vodeće češko oružje, a da ih prati Nemačka, Švajcarska, Austrija i Italija.

Urednik “Dum dum” posebno ukazuje na manjkavosti krivičnog zakona i restriktivnog ograničenja nužne odbrane čime se faktički otežava vlasnicima oružja da se zaštite od napadača, čak i onih koji upadnu u njihove kuće i napadnu porodice. On kaže da je zabluda da bi više legalnog oružja povećalo kriminal i ubistva i da svetska praksa pokazuje da su najbezbednije države one u kojima propisii omogućuju građanima da jedniostavnim procedurama kupe pušku ili pištolj. 

Igor Marinković (Pravda) i Darko Božić (Dum dum) (Foto: Helm Kast)

- Kada kriminalac zna da su svi naoružani on se neće tako lako odlučiti da počini krivično delo. Najveća stopa ubistava i napada vatrenim oružjem u SAD je u republikama koje zabranjuju nošenje oružja i imaju druga ograničenja. U južnim državam gde je nošenje oružja legalno stopa kriminaliteta je drastično manja –kaže on. 

Darko Božić navodi konkretne cene pojedinog naoružanja na srpskom tržištu, ali kaže da se oružje može nabaviti besplatno. 

- Mnogi ljudi u naslednom postupku naslede oružje koje ne žele da zadrže. Dovoljno je da odete do policijske stanice i oni vam mogu dati kontakt. Takođe u oglasima često možete naći one koji poklanjaju oružje koje više ne žele da drže – objašnjava on. 

Da li je SAD pred građanskim ratom saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA