Najnovije

OTKUD SRPSKA LISTA U HOTIJEVOJ VLADI? Analitičar tvrdi: "Sve vodi ka priznanju lažne države Kosovo!"

U novoformiranoj vladi tzv. Kosova na čijem čelu se nalazi Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza, zamenik premijera biće Goran Rakić iz Srpske liste, koji će ujedno biti i ministar za lokalnu samoupravu, a Dalibor Jevtić ostaće ministar za zajednice i povratak.

Goran Rakić biće zamenik premijera vlade u Prištini (Foto: Jutjub)

Ne može, a da se ne postavi pitanje kako su predstavnici Srpske liste završili u tzv. Vladi Kosova, koje je prema Ustavu Srbije sastavni deo Srbije?

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je nova Vlada koju formalno vodi DSK zapravo Vlada pod kontrolom Hašima Tačija, da je Srpska lista pouzdan partner Haradinajeve i Tačijeve vlade, a da je to malo paradoksalno s obzirom da su obojicu svojevremeno iz Beograda zvali ratnim zločincima. 

- Kurti, za razliku od Tačija i Haradinaja nije ratni lider, a ipak je Srpska lista bila vrlo rezervisana prema njemu i bojkotovala Vladu. Nova Vlada koju formalno vodi DSK je zapravo vlada pod kontrolom Hašima Tačija. Ono što mene brine je što su Tači i Vučić već duboko ušli u neku vrstu razgovora iza leđa, pod američkim patronatom u kome se promoviše kompromis gde Srbi daju svoje a dobijaju svoje. Eho razgovora Tačija i Vučića pre prekida razgovora zbog uvođenja taksi je bio da se menja teritorija dve i po opštine na severu Kosova, koje bi pripale Srbiji, a da buduće od Srbije priznato nezavisno Kosovo uz to na poklon dobije najveći deo Preševa i deo bujanovačke opštine, što je duboko protivustavno jer predsednik republike mora da štiti Ustav Srbije u kojem u preambuli piše da je Kosovo sastavni deo Srbije - kaže Milivojević.

Mandatar nove kosovske Vlade Avdulah Hoti istakao je u ekspozeu da će jedan od prioriteta biti preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom u saradnji sa EU I SAD, zatim borba protiv epidemije koronavirusa i ekonomski oporavak. Hoti je rekao da će nova vlada preuzeti odgovornost za dijalog sa Beogradom i da će u tom procesu, kako je naveo, u potpunosti poštovati kosovski Ustav, a da će konačni sporazum Beograda i Prištine biti zasnovan na "međusobnom priznanju i obezbediće Kosovu članstvo u UN".

Prema Milivojevićevim rečima, sve vodi ka priznanju Kosova.

- Govori se o takozvanom obavezujućem sporazumu, u kojem piše da će se Srbija odreći Kosova i prihvatiti činjenicu da je 17 odsto teritorije Srbije odjednom nezavisna država. Hoće li to učiniti de jure ili de fakto, potpuno je nebitno, Srbija bi prema obavezujućem sporazumu trebalo da prizna činjenicu da 17 odsto teritorije Srbije više nije deo teritorije Srbije. Ako je to tako, onda na obavezujući sporazum svaki normalan građanin Srbije bi trebalo da kaže ne - rekao je Milivojević.



Pročitajte OVDE zašto bi Srbija uskoro trebala da dobije i S-300.

Izvor: Direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA