Najnovije

SUKOBI U OPOZICIJI: "NJu je Vučić rasturio poput ‘bubašvaba‘! Dobro je da su živi! ‘Invalidi‘ ne mogu da trče normalno"

Sukobi unutar opozicije, koji su prethodnih dana postali svakodnevna pojava, omogućavaju lagodniju poziciju vlasti i pokazuju da u opozicionim redovima ne postoji dovoljna saglasnost oko ključnih pitanja, smatraju analitičari.

Predstavnici opozicije ispred Skupštine Srbije (Foto: Jutjub)

Podele ko je Vučićeva opozicija, a ko nije, ko je za, a ko protiv bojkota, samo su neki od povoda zbog kojih se protivnici režima sukobljavaju i time razvodnjava svoje aktivnosti.

Prema oceni sociologa Ratka Božovića, to pokazuje da su pojedini pripadnici opozicije želeli da budu kao Aleksandar Vučić. Kako navodi, ukoliko bi komentarisao njihove sukobe u znaku cinizma, onda bi njihova prepucavanja opisao rečenicom – “invalidi ne mogu da trče normalno.”

“U tome je čitav problem oko opozicije. NJu je Vučić rasturio poput ‘bubašvaba’ i deluju kao ljudi koji su, na neki način, invalidni. Pravo je čudo da su uopšte živi, jer su neprekidno bili krivi i gaženi. A sad vidimo rezultate te zgaženosti”, opisuje Božović.

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je logično da postoji sukob unutar opozicionih redova, jer nasuprot kampanji bojkota, učesnici izborne trke, koji ne čine deo vlasti, bore za što veću izlaznost.

“Onaj deo koji ne ide na izbore se bori da dovede pod znakom pitanja njihov legitimitet. Taj sukob je logičan. NJihove svađe, u kontekstu bojkota koji zagovara određeni deo stranaka, su normalne,”, ističe on.

Od sukoba najveću korist ima režim

Anđelković dodaje da u okolnostima u kojima je opozicija podeljena na dva nivoa, gde je jedan postoji oko izlaska na izbore, a drugi unutar same bojkot opozicije, najviše profitira režim.

“Vlast ima dovoljan broj partija na ovim izborima i može da kaže da su oni legitimni. Zbog dela opozicije koji ne izlazi na izbore, oni će samo postići veći rezultat od onoga koji bi inače ostvarili. Teško je reći šta će se ubuduće dešavati, ali poznavajući srpsku političku kulturu, ovi sukobi će se nastaviti i nakon izborne noći”, poručuje Anđelković.

Da sukobi ugrožavaju ionako krhko jedinstvo opozicije, istakao je i Božović.

“Dogodio se nedostatak saglasnosti oko jedne stvari – da budu za jedno, a ne samo zajedno. Umesto da osporavaju vlast koja ih je učinila invalidnim i da zajedničkim snagama stvore slobodan prostor, oni kao da su zaboravili na to”, zaključuje Božović.

Pročitajte OVDE šta radi Srpska lista u vladi Avdulaha Hotija.

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA