Najnovije

KURTI: Ilegalna vlada ne sme da napravi sporazum sa Srbijom!

Ilegalna vlada i frustrirani predsednik ne smeju da se suoče i postignu sporazum sa Srbijom, ocenio je bivši premijer Kosova Aljbin Kurti.

Aljbin Kurti (Foto: kryeministri-ks.net)

On je istakao da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna, izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova i da će se njegov pokret boriti u parlamentu i van parlamenta.

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE) Kurti je, komentarišući odluku ustavnog suda, rekao da „umesto da ovaj sud bude najviši sud u Republici, on je sud kulminacije jedne zarobljene države”. On je takođe dodao da je odluka suda za njegovu partiju neprihvatljiva. Za Vladu je rekao da je nezakonska zato što ju je “kroz Skupštinu prokrijumčario“ predsednik Hašim Tači.

On je rekao da je uvek spreman na dijalog, ali da taj proces treba da bude ravnopravan.

„Treba da razgovaramo o tome šta treba da diskutujemo. Nisam za neprijateljstvo, ali ni za servilnost, ja sam za partnerstvo i savezništvo sa EU i SAD, sa NATO a posebno sa Nemačkom. Ali, ne mogu da podlegnem niti da se predam na nešto što kaže ambasador Grenel, samo zato što mu je Vučić rekao u Beogradu da ja na to pristanem. To je predaja. Dijalog pod uslovima neprijatelja je predaja. Ja to nikad neću da uradim“, poručio je Kurti.

On je poručio da će njegov pokret nastaviti sa borbom unutar i van Skupštine, a kao rešenje vidi jedino nove izbore.

„To je slaba, kratkotrajna vlada, ali mi ćemo se pobrinuti da od nje nema velike štete“, dodao je. Prema rečima Kurtija, protesti su neizbežni, ali oni će biti mirni. „Mi smo najveća partija na Kosovu, prvi smo, glavni i najjači politički subjekat u Republici Kosovo.

Prema tome, mislim da sa jednom ovako slabom vladom, ovako snažna opozicija koju čine pokret Samoopredeljenje i ko god drugi, naglašavajući tu posebno predsednicu Skupštine Osmani, bez sumnje da ima sva potrebna sredstva za potrebne rezultate, a to su novi izbori i skraćivanje veka nezakonskoj vladi“, naveo je Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Kurti je rekao da ova „ilegalna vlada i frustrirani predsednik ne smeju da postignu sporazum sa Srbijom“. Oni znaju da kakav god sporazum postigli, eventualno neće vredeti koliko sam papir na kojem je tekst sporazuma i boja kojom će da se potpišu. Tako da, oni ne smeju da postignu sporazum sa Srbijom. Ova vlast nema kapaciteta da se suoči sa Srbijom i nema legitimitet da vodi dijalog sa njom“, naveo je Kurti, dodajući da i ukoliko se sporazum postigne on će biti „potpuno nevažeći“

Vlada Aljbina Kurtija oborena je 25. marta na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji je sada na čelu nove vlade izabrane 2. juna. Do izbora nove vlade je došlo nakon što je Ustavni sud ocenio ustavnim dekret predsednika Kosova Hašima Tačija o određivanju Avdulaha Hotija iz drugoplasiranog DSK za novog premijera Kosova.

Počela otimačina imovine SPC! Više o tome OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA