Najnovije

NOVICA ANTIĆ IZNEO DRAMATIČNE INFORMACIJE: Da se migranti, posle pucnja u vazduh, nisu smirili, Vojska bi pucala u njih! (VIDEO)

Sa Novicom Antićem, predsednikom Vojnog sindikata Srbije popričali smo, u novoj emisiji TV Helm Casta, o stanju u vojsci, njegovom otkazu i dešavanjima koja su to prouzrokovala, koga to proganja ministar Aleksandar Vulin i zašto, kako se organizuju nabavke vojne opreme.

Novica Antić (Foto: Jutjub)

Bilo je reči i o učešću na protestima, njegovom političkom angažovanju i izborima. 

“8. aprila organizovali smo sa policijskim Sindikatom najmasovniji protest posle 5. oktobra u Beogradu koji je podržalo oko 80.00 ljudi. Ministar Vulin je došao u junu 2017. godine i od tada do danas ni jednom se nije sastao sa nama, da razgovara na temu onoga što treba da izvrši kao ministar, a na sva naša istupanja i kritike u javnosti jer drugog načina nemamo, pošto nam je neustavno oduzeto pravo na štrajk, on je rešio da se na jedan nezakonit način čineći i krivična dela obračunava sa nama koji predstavljamo zaposlene u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane”, kaže Antić.

“Vulin svakodnevno sprovodi propagandu i svoju ličnu promociju zloupotrebljavajući vojsku što ne sme da čini u skladu sa Zakonom i Ustavom. Stanje koje prikazuje u javnosti je idealno kada biste slušali samo njega. Vojni Sindikat kaže da to nije tako kako on prikazuje. Pokušao je da ućutka Vojni Sindikat Srbije tako što je pravio podobne sindikate da bi preoteo naše članstvo, što nije uspeo, pripadnici vojske su časni ljudi, složni nisu izdajice da izdaju ideju i ljude koji se za njih bore. Pokrenuo je na nezakonit način disciplinski postupak protiv mene, pozvan sam na odgovornost što sam pričao o lošem stanju u vojsci na šta zakonom imam pravo i moja je dužnost ispred Sindikata. Nisam napravio povredu discipline. Zakon naglašava koje su to povrede da bi neko mogao da bude pozvan, na to se nije pozivao niko, što daje dodatni umišljaj sprečavanju rada Sindikata što potpada pod Krivični zakonik. Cilj je bio prestanak rada Sindikata što im nije uspelo, odbranili smo se, ali nastavljene su druge represije. Vulin se ne libi da čini krivična dela da bi ostvario svoj cilj. Rezultat je napuštanje 5 hiljada profesionalaca od kako je on ministar. Zašto je Vučiću on toliko bitan? To nikome u Srbiji nije jasno… ako se ovako nastavi ne znam kako ćemo odbraniti zemlju ako bude bilo potrebno za to, nemamo resurse ni za mirnodopske stvari poput poplava, sada pandemije virusa...nigde nema vojnih sanitetskih ekipa po terenu koje bi mogle da odgovore pojedincima koji su u izolaciji. Bićemo uskoro u situaciji da nemamo vojsku”, objasnio je on.

Bilo je reči i o stanju u vojsci koja je prikazana anketama a ne kontrolama, Ministarstvo odbrane ima Inspektorat, general Delić, član odbora za odbranu je nedavno izjavio da je od 27 kontrola 21 bila povratna, što znači da 21 jedinica nije dogovorila svojim funkcionalnim i operativnim sposobnostima i nije prošla kontrolu...koje su nam jedinice problematične, da li možemo da hendlujemo neutralnost okruženi zemljama NATO, da li nam vredi tehnika ako nemamo ljude koji umeju da je upotrebljavaju. Da li smo obučeni za rukovanje Pancirom, oklopnim vozilima i tenkovima koji su nam stigli, a uskoro i dronovima čija je nabavka najavljena.

- Iz Mađarske se tokom noći u Srbiju dovoze migranti koji se vraćaju iz Evrope. Objekat u Moroviću se umesto za smeštaj zaraženih od korone, koji dolaze iz inostranstva, koriste za njihov smeštaj. Jedina granica koja je otvorena bila je prema Mađarskoj, morate da date objašnjenje građanima Srbije zašto se to dešava! Vojska ima jasno propisane procedure, migrantske centre obezbeđuje vojna policija sa policijom, ista su ovlašćenja, kada treba da intervenišete treba da idete od najblaže mere pa do najrepresivnije, prvo izdate upozorenje, pa se primeni sredstvo prinude, palica, suzavac, vodeni topovi, gumeni meci pa tek onda da dođete da toga da upotrebite vatreno oružje. Kada su pripadnici vojske, sad u nedavnom haosu sa migrantima u jednom prihvatnom centru blizu Beograda, procenili da trebaju da pucaju u vazduh na taj način su izdali upozorenje da će ga upotrebiti ako ovi ne prestanu sa nedozvoljenim aktivnostima, da do toga nije došlo, sigurno bi došlo do upotrebe vatrenog oružja sa dejstvom prema ljudima”, istakao je Antić.

Pročitajte OVDE da li se EU u unutrašnja pitanja Srbije.

Izvor: Helmkast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA