Najnovije

POČINJE LOV NA HAFTARA: Rat u Libiji ulazi u novu fazu!

Snage lojalne međunarodno priznatoj libijskoj vladi razbile su 14 meseci dugu opsadu Tripolija čime je stanje u toj državi vraćeno na pozicije koje su rivalske strane zauzimale pre početka najnovijeg u seriji krvavih obračuna.

Haftarove snage LNA (Foto: Jutjub)

Provladine snage preuzele su kontrolu nad Tarhunom, čime je komandant Libijske nacionalne armije, Kalifa Haftar, ostao bez poslednjeg uporišta na zapadu zemlje. 

Svega dan ranije, Haftarove snage povukle su se sa poslednjih položaja u Tripoliju, čime je borba za prevlast u zemlji koja ima najveće zalihe nafte u Africi ušla u sasvim novu fazu. Pad Tarhune značajan je zbog činjenice da je taj grad bio glavna baza Haftarovih snaga za napade na Tripoli. Nekoliko sati kasnije dnevnik "El Valid" javio je da su provladine snage zauzele i Bani Valid sledeće uporište Libijske nacionalne armije.

U komplikovanoj podeli uloga u Libiji posle pada režima Muamera al Gadafija provladine snage dobile su vojnu pomoć Turske i još nekoliko država dok njihove rivale podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. Ostatak sveta je poslednjih meseci slao zbunjujuće poruke stranama u Libiji. Francuska recimo zvanično podržava vladu u Tripoliju, ali je u nekoliko navrata blokirala  pozive EU upućene Haftaru da zaustavi napade na Tripoli.

Sjedinjene Američke Države su u nekoliko navrata podržale Haftara, ali i oštro ga kritikovale posebno posle navoda o umešanosti Rusije u tamošnje događaje.

Erdogan i šef vlade u Tripoliju: Gonićemo Haftara do smrti! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA