Najnovije

NAPETO U CRNOJ GORI! OGLASILA SE MITROPOLIJA: Prestati sa progonom Crkve!

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) zatražila je danas da se prestane sa selektivnom i diskriminatornom primenom zakona i propisa u Crnoj Gori i da se momentalno prekinu sudski procesi koji se vode protiv vladike Joanikija, sveštenstva i vernog naroda.

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

Iz MCP su naveli da je u Crnoj Gori opet na udaru Crkva i privođenje i procesuiranje sveštenstva, “ovoga puta u Baru i to na praznik njegovog pokrovitelja i zaštitnika, Svetog Jovana Vladimira”, prenosi RTCG.

“Ako uzmemo u obzir da smo od 12. maja, kada je utamničen vladika Joanikije sa svojih osam sveštenika, do danas imali na desetine sličnih ili identičnih kršenja propisa Nacionalnog koordinacionog tela i da niko nije procesuiran ili krivično gonjen, onda je potpuno jasno da su mere koje se propisuju u službi progona Crkve i sprečavanje njene misije”, kaže se u saopštenju MPC.

Oni su zamolili sve, a naročito vlast u Crnoj Gori, kao najodgovornijeg činioca u društvu, da prestanu sa gonjenjem i zloupotrebom Crkve. “Time ne činite zlo Crkvi, sveštenicima i verujućem narodu, jer je nama čast i radost za veru podnositi poniženja, muke i stradanja, već činite zlo sebi, navlačeći prokletstvo na svoje porodice i društvo u celini”, navode iz MCP. Tokom trajanja koronavirusa, policija je vršila pravno i duhovno nasilje nad našim crkvama.

Ne samo što vernicima nije bilo moguće prisustvo na bogosluženjima, već im je bez ikakvog naloga, odluke ili mere, bilo zabranjeno da uopšte posete hramove. Da dodamo i privođenje Mitropolita Amfilohija i sveštenika bez ijednog opravdanog razloga”, navodi se u saopštenju. Kako tvrde, celo vreme su ćutali i trpeli poniženja i uvrede, i da nisu preduzimali nikakve radnje, radi opšteg interesa i zdravlja ljudi i dodali da je Crkva, tokom trajanja pandemije, svakodnevno prinosila molitve za ozdravljenje od bolesti.

“Svakako da su znanje i žrtva medicinskog osoblja pomogli mnogima da se iscijele i određene preduzete mjere su dale rezultata, ali takođe blagodareći molitvama i blagoslovima Svetog Vasilija, Svetog Petra i ostalih svetitelja pred kojima se na svakoj službi čitala molitva za zaštitu od virusa patrijarha rumunskog Danila, ovaj narod se sačuvao od većih posledica”, navodi se u saopštenju. Iz MCP su naveli da se, nakon proglašenja kraja epidemije, nasilje nad Crkvom nastavlja i ne dozvoljava im se da svoje praznike i slave proslavljaju na način kako se to vekovima čini.

“Zabraniti Litije je atak na bogosluženje Crkve i njen vekovni poredak i praksu. Da podsetimo, virus je ušao u Crnu Goru tek kada su obustavljene litije. Hapsiti i suditi sveštenstvu samo zato što radi svoj posao i vrši službu Bogu je zločin”, poručili su iz MCP. Prema njihovim rečima, litije, koje su probudile i oslobodile narod, pokazale su put kojim treba da ide Crna Gora. “Naše litije postale su fenomen jedinstven u svetu zato što su pokrenute, ne zemaljskim prolaznim interesima, nego Božanskom ljubavlju i čežnjom za istinsku slobodu”, navodi se u saopštenju. Kako su naveli, političke stranke i udruženja u poslednje vreme često se oglašavaju na crkvene teme, ponekad glasnije i od same Crkve, čime se ona sve više (zlo)upotrebljava i u ostvarivanje nečijih političkih, prizemnih i prolaznih interesa.

Prema njihovim rečima, političke partije i ideologije žive i zavise od izbora, a Crkva je nadživela sve ideje i ideologije, progone i raspeća, carstva i vladare, uvek svedočeći večno ljudsko dostojanstvo.

Iz MCP su kazali da svi koji znaju šta je Crkva, moraju znati i da se ona ne može poistovetiti ni sa jednom partijom, idejom, ni ideologijom, nacijom, ni državom. Crkva, kako se ističe, blagosilja i brine čak i o svojim goniteljima i moli se za njih da u svom bezumlju i mržnji ne izgube dušu i obraz zarad prolaznog kratkog života i interesa. Isto tako, poručuje MCP, ne mogu i nisu blagosloveni oni koji druge, pa čak i Crkvu, žrtvuju zarad ličnih, političkih i drugih interesa, bez obzira sa koje strane ili iz kojeg centra moći dolazili.

“Crkva ima samo jedan centar moći a to je Životvorna, Nerazdjeljiva i Večnoživa i sveprožimajuća sila Svete Trojice – Boga ljubavi kojoj se hrišćani jedino klanjaju i pokoravaju, a čiji praznik ovih dana proslavljamo”, zaključili su iz MCP.

Zašto 99 odsto Albanaca hoće da Amerikanci budu glavni pregovarači? Više o tome OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA