Najnovije

NAROD U ŠOKU! Kim uradio nešto što je bilo nemoguće zamisliti u Severnoj Koreji: Evo šta se krije iza tog poteza

Tokom tri generacije severnokorejska dinastija Kim laže svoje građane o njihovom poreklu, poturajući im priče o “božanskim osobinama” svojih diktatora kako bi legitimizovala svoju vlast i isprala mozak stanovnicima izolovane države, piše “NJujork post”.

Kim DŽong Un (Foto: Pixabay)

Dinastija Kim već dugo tvrdi da ima ono što nazivaju “krvnom linijom planine Pektu”. Ta planina nalazi se se na severu države i najviše je i najsvetije mesto na Korejsku poluostrvu za sve njegove stanovnike. Kaže se da je na tom mestu 2333. p.n.e. rođen duhovni osnivač Korejaca Dangun, “sin boga i medveda”.

Teško je proceniti koliko je planina Pektu sveta za sve Korejce. Ona je ključna za rođenje Koreje. Svuda na jugu možete videti slike te planine. Vojni zvaničnici sede na južnoj strani dvorana kako bi mogli da gledaju u njenu sliku na severu – kaže penzionisani pukovnik i stručnjak za Severnu Koreju Dejvid Maksvel.

Lider Severne Koreje Kim DŽong Un, unuk Kima Il Sunga koji je osnovao državu 1948, često se fotografiše na belom konju na padinama planine Pektu, navodi se da on obično tamo odlazi uoči donošenja važnih odluka.

Kim tvrdi da se najmanje dva puta popeo na planinu visoku 2.743 metara, iako deluje da su mu taj zadatak otežali dug kaput i svečane cipele koje je nosio oba puta, ukazuje “NJujork post”.

Severnokorejcima se već dugo govori da su se Kim Il Sung i njegova gerila na tom mestu borili protiv japanskih okupatora i da je njegov sin Kim DŽong Un – otac Kima DŽong Ila – rođen na toj planini, iako je on u stvari rođen u Sovjetskom savezu gde je njegov otac tada živeo dok je svojevremeno bio u egzilu.

Osim ove priče tu su i supermoći koje lideri države navodno poseduju. Tako je Kim DŽong Un vozio automobil u trećoj godini, takmičio se u jedrenju u devetoj, te ubacio lopticu isprve u 11 rupa tokom jedne partije golfa.

NJegov otac je prohodao sa tri nedelje, a tu je i arheološko otkriće jazbine jednoroga iz 2015.

Kimovi bukvalno stoje na ramenima džina ovim preuzimanjem priče o planini Pektu. Vežući se za stvaranje čitave korejske rase oni ukazuju da porodica Kim ima božansko pravo da vlada poluostrvom. A to i jeste cilj – vladati čitavom zemljom – rekao je za “NJujork post” Šon King, stručnjak za Severnu Koreju firme “Park stratedžists”.

Međutim, došlo je do izvesnih pomeranja u ovakvoj severnokorejskoj propaganda. Kim je prošlog meseca preduzeo proračunati rizik, nakon što su državni mediji priznali da njegov deda u stvari nije sposoban za “čukđibeop” – natprirodnu sposobnost koja mu omogućava “krivljenje prostora”, da učini da ljudi nestanu i pojave se i putovanje kroz vreme.

Stručnjaci za Severnu Koreju smatraju da se Kim odmicanjem od takvih priča nada fokusu na realističnije dezinformacije koje će možda bolje delovati na masu.

- Kim zna da Severnokorejci uprkos izolaciji imaju pristup elektronskim napravama i prošvercanim diskovima. On zna da takve priče više ne prolaze kod njegovog naroda. Radi ono što mora da se održi u korak s vremenom i na vlasti – zaključio je Majkl Meden, stručnjak za Severnu Koreju.

Šta Švajcarska upozorava u vezi Kosova, pročitajte OVDE!

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA