Najnovije

"Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije."

Predsednica Vlade Ana Brnabić, oglasila se danas prvi put posle odluke komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja , koja je odlučila da iz trećeg razreda gimnazija isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog zbirku "Tražim pomilovanje".

Ana Brnabić (Foto: srbija.gov.rs)

- Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka - poručila je ona na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Današnja odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, da iz nastavnog programa isključi poeziju Desanke Maksimović izazvala je buru u javnosti.

NJihov argument bio je da se „vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj“. Nakon što je Zadužbina „Desanka Maksimović“ reagovala na ovakvu izmenu, komisija je predložila da se zbirka Tražim pomilovanje obrađuje u okviru nastave za prvi razred gimnazije, gde bi se to delo predstavilo kao „odjek književne epohe srednjeg veka“.

Studenti četvte godine Srpske književnosti i jezika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenuli su peticiju kojom bi dela pesnikinje Desanka Maksimović bila vraćena u školski program.

Naprednjaci pljunuli na kolevku istorije u Srbiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA