Najnovije

PRITISAK NA AUTORE PROJEKTA "PORODICA": Marija i Marko Milošević hoće da cenzurišu seriju o Miri i Slobi

Neslaganje Porodica Milošević najavljuje tužbu ukoliko snimanje počne bez dogovora s njima, dok iz produkcije Fajerflaj poručuju da su spremni na rizik da se njihovo viđenje istorije nekom neće dopasti.

Slobodan Milošević (Foto: Jutjub)

Marko i Marija Milošević hoće da zabrane snimanje serije „Porodica“ Bojana Vuletića, koja govori o njihovim roditeljima Mirjani Marković i Slobodanu Miloševiću.

Preko svog pravnog zastupnika Dragoljuba Tomaševića ćerka i sin bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije uputili su pismo na nekoliko adresa u kome traže da budu uključeni u celu priču, jer smatraju da oni neće biti objektivno prikazani.

Boris - Sloba, Mira - Mira

- Nezakonito hapšenje, protivustavno izručenje i ubistvo Miloševića i progon njegove porodice može jedino biti okarakterisano kao zločin koji ne zastareva. Apelujemo da sprečite realizaciju ovog projekta, štetnu i zlonamernu konotaciju važnih događaja iz novije srpske istorije. Ujedno vas i ovim putem upozoravamo da ćete, ukoliko krenete u realizaciju pod ovakvim uslovima, bez dogovora s porodicom predsednika Miloševića, snositi odgovarajuće zakonske posledice - stoji u pismu.

Iza serije „Porodica“ stoji kao autor Bojan Vuletić, a bračni par Milošević igraće Boris Isaković i Mirjana Karanović. Priča će pratiti hapšenje Miloševića, a ceo projekat kao producent potpisuje Fajerflaj.

- Slobodan Milošević i Mira Marković su deo naše istorije i ona pripada svima. Istorija je često služila i služi kao inspiracija umetnicima. Naša želja je da budemo što verniji istini, ali serija će biti samo jedno umetničko viđenje istorijskih događaja, dok je istina onoliko koliko je učesnika u nekom događaju ili koliko je savremenika tog događaja, te će neko uvek biti nezadovoljan, ali smo taj rizik spremni da prihvatimo. Umetnost ne sme da trpi zato što su gledišta na našu ne tako davnu prošlost različita ili zato što neki od savremenika ne žele da se o nekim stvarima priča ili da se priča drugačije od onoga kako bi oni želeli da se priča - kažu za Kurir iz Fajerflaja.

Junaci knjiga i predstava

O Slobodanu Miloševiću i Mirjani Marković napisano je nekoliko knjiga, a bili su već junaci i pozorišnih predstava, što nije bilo sporno ni tokom njihovog života. Advokat Tijana Pavićević kaže za Kurir da nema prepreka za snimanje serije „Porodica“.

- Kao i kod svake TV serije, čak i kad se ona zasniva na stvarnim događajima i likovima, zakonom zaštićeno pravo autora je da slobodno iskaže svoje stanovište i ideje o događajima koje obrađuje. Slobodan Milošević i Mirjana Marković su istorijske ličnosti i ne postoje nikakve pravne prepreke za ekranizaciju serije koja se bavi događajima čiji su oni bili glavni akteri kao javne ličnosti ili njima samima. Svaki uticaj na stvaraoce ove serije u pogledu načina na koji će likovi i događaji biti prikazani u seriji predstavljao bi akt cenzure - zaključuje advokat Tijana Pavićević.

Premijera u martu 2021. godine

Na male ekrane serija „Porodica“ se očekuje da stigne navodno na proleće 2021, tačno 20 godina od hapšenja Slobodana Miloševića. Svetski državnici pozdravili su 2001. tu akciju, a on je u junu iste godine izručen Međunarodnom sudu u Hagu za ratne zločine. Godine 2006. Milošević je u pritvoru umro ne dočekavši kraj sudskog procesa. Mira Marković preminula je 14. aprila 2019. u Moskvi. Oboje su sahranjeni u porodičnoj kući u Požarevcu. Snimanje počinje za nekoliko nedelja.

Sevaju varnice između bivšeg i sadašnjeg premijera lažne države! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA