Najnovije

TURSKI ANALITIČAR: SPREMNI SMO ZA NASTAVAK SUKOBA U OVOJ DRŽAVI! Ankara šalje ogromno naoružanje u već razorenu zemlju!

U članku objavljenom u ruskoj publikaciji "Nizavisimaja Gazeta", novinar Vladimir Mukhin raspravljao je o nedavnom postavljanju raketa vazduhoplovne odbrane u Idlibu u Siri.

Turska vojska (Foto: tsk.tr)

Mukhin tvrdi da bi ovaj potez Ankare trebalo da nametne zonu zabrane leta nad oblastima pod militantnom kontrolom na severozapadu Sirije.

Mukhin naročito raspravlja o tome kako su ruske vazduhoplovne snage nedavno nastavile svoj napad na neke oblasti u Idlibu, što je znak nezadovoljstva Moskve rusko-turskim sporazumom od 5. marta. „Situacija na području Idliba pogoršala se i opet dovela do eskalacije. Uprkos rusko-turskim sporazumima za održavanje mirovnog procesa u regionu, ruska avijacija se prvi put u gotovo tri meseca pridružila borbi protiv neposlušnih boraca u Siriji“, rekao je Mukhin.

Autor takođe govori o mogućnostima ovih turskih sistema protivvazdušne odbrane, koji su, kako tvrdi, više nego sposobni za obarenje ruskog ratnog aviona. "U skladu s tim, društvene mreže objavljuju snimke prenosa turskih Atilgan prenosivih protivavionskih raketa, koji u principu mogu uništiti ne samo bespilotne letelice, već i ruske borbene avione", naglasio je.

Mnogi stručnjaci su uvereni da Turska namerava da poveća svoj uticaj na severozapadu Sirije, što će dovesti do aktivnih borbenih operacija. Ovo je mišljenje koordinatora za odbranu i bezbednost u Institutu za strateško razmišljanje, pukovnika u penziji turske vojske, Medhata Išika.

On skreće pažnju na činjenicu da "Ankara šalje oružje na severozapad Sirije, jer tursko rukovodstvo razmatra mogućnost za nastavak bitaka sa snagama sirijske vlade."

Turske rakete Atilgan, koje prikazuju video snimci na kanalima društvenih medija, u Idlibu, biće na raspolaganju ako Damask nastavi vazdušne udare. To vide turski analitičari. Upotreba ovih projektila ne može se isključiti uz jačanje sirijske avijacije.

Kako je saopštila ruska ambasada u Damasku, Moskva je isporučila Siriji novu seriju lovaca MiG-29. Turske snage neće imati drugog izbora osim da pokušaju da sruše ove MiG-ove.

S tim u vezi, novinar Andrej Antikov smatra da akcije Ankare, koja vazdušnim udarima podržava svoje borce u Idlibu, "pokazuje pokušaj pritiska na Rusiju".

„Kontinuirano čišćenje Idliba od oružanih grupa neće udovoljiti Turskoj. Nije spreman da izgubi kontrolu nad zemljama u kojima se primećuje stanovništvo i protok militanata. Ako Sirija eliminiše ove borce, postaviće se pitanje povlačenja Turske iz severozapadnih provincija Sirije. Dakle, eskalacija u ovom regionu od strane Turaka je zaista moguća. “

Rat u Libiji ulazi u novu fazu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA