Najnovije

TEŠKO IŽIVLJAVANJE: Policija je zaustavila brod zbog navodnog šverca kokaina, a onda zatekla jezive scene! (FOTO)

Trebalo je to biti rutinska plovidba za brod Neameh. Isplovili su iz Kolumbije 4. maja sa sasvim uobičajenim teretom, saoko četiri hiljade grla stoke, te su zapolovili prema Egiptu, važnom središtu za uvoz i izvoz životinja. A onda se pojavila policija i optužila ih za šverc kokaina.

Brodovi (Foto: Jutjub)

U ranim satima 21. maja uplovljavali su u Sredozemno more, a dok su se približavali Gibraltaru zaustavili su ih španski policijski i carinski agenti u pratnji ratne mornarice.

Španija nije dopustila iskrcavanje stoke ili ikakvog tereta, a carinici i policajci počeli su da pretražuju svaki kutak broda, koristeći i specijalno trenirane pse. To nije prošlo bez poteškoća, s obzirom na gasove koje ispuštaju goveda tako da su carinici i policajci u pretrazi morali da koriste aparate za disanje. Kako javljaju mediji, uslovi na brodu koji je plovio pod zastavom Paname bili su nepodnošljivi, smrad se osetio nekoliko desetina metara od plovila. Stoka je bila nagurana u ekstremno malom prostoru. Mnoge životinje ležale su danima uginule na postelji od izmeta, trule hrane i urina, te su se njihovi leševi raspadali, a mnoge druge koje su preživele bile su u bolu i agoniji, piše britanski "Gardijan".

Kompanija: Nasilno su upali na brod

- Bio je to pakao, životinje su jedva stajale na nogama - ispričao je novinarima jedan od očevidaca.

Sada se pojavljuju kritike na račun španske policije koja je, čini se, danima bezrazložno držala brod i životinje u ovim uslovima, jer nikakav kokain nije pronađen. NJihova patnja mogla se izbeći, ili barem skratiti, da nije došlo do dugotrajne akcije koja je brod zaustavila na njegovom putovanju. Španska policija se zasad nije oglasila po pitanju tih optužbi.

Akcija je u međuvremenu obustavljena bez ikakvog objašnjenja, a brod je nastavio plovidbu. Do dolaska u Damietu na severnoj obali Egipta, gde su doplovili 29. maja, najmanje 34 životinje su uginule. Tada su na brod stupili i zvaničnici egipatskog ministarstva poljoprivrede utvrdivši da su životinje u "jadnom stanju". Osim što su predugo bile na brodu, smeštene su u premale i krajnje neadekvatne prostore, te su bile narušena zdravlja.

Kompanija "Hijazi&Ghosheh" koja upravlja flotom u sklopu koje plovi i Neameh ima drugačiju verziju priče. Tvrde da je španjska policija nasilno upala na njihov brod te su odmah po dolasku udarili kapetana broda a to, smatraju, nije adekvatan način da se istražuje.

- Udarili su ga kundakom automatske puške. Svako ima pravo da istražuje, ali ne na ovaj način, ovo je varvarstvo - rekao je novinarima menadžer flote Ajat Šavkat, javlja "Gardijan". Tvrdi kako su sva 42 člana posade odmah saterana u jedan ćošak, a samo trojici radnika dopušteno je da se brinu o životinjama tokom dugotrajnog procesa pretrage. Prilikom pretresa uništen je ili kompromitovan deo hrane za životinje, zbog čega radnici nisu mogli da nastave s normalnim hranjenjem stoke.

- Stoka je zalegla, što se često događa, no u normalnim uslovima procedura je da se postave na noge kako ne bi naskakivali jedni na druge. Sa ovako malim brojem ljudi to se nije moglo učiniti. To je velik problem - objašnjava on loše uslove na brodu.

Odbija bilo kakvu odgovornost posade za manjkavu brigu o životinjama na brodu. Tvrdi kako su za sve probleme odgovorne španske vlasti koje su dovele do neplaniranog zastoja u plovidbi. Odbija, takođe, sve optužbe da je brod krijumčario drogu kao i da su loši uslovi na brodu zamišljeni kako bi se kokain lakše sakrio.

- Ne mislim da je tako. Prvo, u Kolumbiji se zbog KOVID-19 niko od posade nije smeo iskrcati ili ukrcati - objašnjava zašto smatra da je bilo nemoguće uneti kolumbijski kokain na brod.

Pitanje bez odgovora

Kolumbijske vlasti zasad se nisu oglasile o slučaju. No, priča ipak upozorava na problem moguće povezanosti krijumčarenja droge i prevoza živih životinja.

"Gardijan" podseća na slučaj narkokralja Pabla Eskobara koji je dokazano imao snažne veze s kolumbijskim udruženjem stočara, a 2014. Središnja američka federacija proizvođača mesa upozorila je da se kokain iz Nikaragve do Meksika krijumčari u utrobama životinja. No, list se pita i zašto je, u takvim uslovima, istraga naprasno prekinuta te je brodu dozvoljeno da nastavi plovidbu.

Dodatno je pitanje, na koje niko ne odgovara, što se dogodilo s 34 leša goveda, s obzirom na to da evropski propisi zabranjuju bacanje takve vrste "otpada" preko palube.

Teroristi pokušali da zauzmu grad pa pretrpeli ogromne gubitke! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA