Najnovije

STIGLO JASNO UPOZORENJE PUTINU: Britanska nuklearna podmornica merka Ruse na Arktiku!

Velika Britanija uputila je nuklearnu podmornicu „HMS Trenčant“ na Arktik u okviru vojnih vežbi NATO-a, što je „jasno upozorenje“ predsedniku Rusije Vladimiru Putinu usled jačanja ruske flote, piše britanski portal „Dejli ekspres“.

Podmornica (Foto: Pixabay)

U operaciji NATO-a, koja nosi kodni naziv „Dajnemik mangus“, učestvuju podmornice Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Norveške i Nemačke, kao i njihovi vojni brodovi i avioni. Vežbe se održavaju nedaleko od linije protivbrodske odbrane NATO-a u severnom Atlantiku između Grenlanda, Islanda i Velike Britanije.

– Prisustvo Velike Britanije u tim velikim protivpodmorničkim vežbama NATO-a sa dve protivpodmorničke fregate, podmornicom, kao i novim pomorskim patrolnim avionom P-8 „Posejdon“ je najznačajnije u poslednjih nekoliko godina. Velika Britanija povećava svoj autoritet i svoju ulogu na Arktiku – rekao je vojni ekspert Ijan Balantajn za britanski portal.

Prema pisanju britanskih medija, vojne vežbe Alijanse održavaju se zbog jačanja ruske aktivnosti u arktičkom regionu, koja se između ostalog, odnosi i na održavanje velikih vojnih manevara.

Balantajn ističe da je poruka Velike Britanije i NATO saveznika „upućena ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ukazuje na to da je Alijansa prvi put posle duže vremena spremna da odlučno pošalje svoje pomorske snage na Arktik i prati razvoj novog ruskog naoružanja“.

Prošle nedelje je saopšteno da su britanski vojnici podigli lovce „Eurofajter tajfun“ u susret ruskim avionima koji su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru severno od Škotske.

Član britanskog parlamenta DŽejms Hepej smatra da su postupci ruskih vojnika „provokacija“ na koju je Velika Britanija reagovala „bez oklevanja“.

– Opasan let ruskih aviona prema našem vazdušnom prostoru jasno je podsećanje na opasnosti sa kojima se mi, kao nacija, svakodnevno suočavamo – istakao je on.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova više puta je isticalo da ruski avioni lete strogo u skladu sa međunarodnim pravilima.

Podsetimo, ruska Severna flota će od naredne godine biti posebna vojno-administrativna jedinica, odnosno peti vojni okrug pored Zapadnog, Južnog, Centralnog i Istočnog. Teritorija Severne flote obuhvataće granice Republike Komi, Arhangelske i Murmanske oblasti kao i Neneckog autonomnog okruga.

Osnovu Severne flote čine nuklearne raketne i torpedne podmornice, avijacija, razne vrste brodova, nosači aviona. Na čelu Severne flote je teška nuklearna krstarica „Petar Veliki“.

 

 

Armata će ispaljivati posebne projektile, malo slabije od bombe bačene na Hirošimu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA