Najnovije

NEPRIJATELJ PRAVOSLAVLJA! Šta se krije iza Erdoganove odluke koja je razbesnela svet!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je u petak uredbu o ponovnom pretvaranju Aje Sofije u džamiju. Ta odluka je razbesnela mnoge ljude u Turskoj, ali i celom svetu.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Jutjub)

UNESCO je ranije apelovao na turske vlasti da "započnu dijalog pre nego što donesu bilo koju odluku koja bi mogla uticati na univerzalnu vrednost lokacije".

Aja Sofija je bila prva hrišćanska katedrala rimskog carstva, izgrađena u šestom veku i pod zaštitom je UNESCO-a.

Ovaj Erdoganov dugo najavljivani potez široko se tumači kao pokušaj udruživanja konzervativnih nacionalističkih glasača oko vladajuće stranke i njenog nacionalističkog koalicionog partnera uoči vanrednih izbora za koje mnogi predviđaju da će se dogoditi naredne godine, piše "Arab NJuz".

Međutim, nekoliko komentatora sumnja u efikasnost ovog koraka s obzirom na to da je - u trenutnim ekonomskim uslovima - većina turskog naroda fokusirana na hitnija pitanja.

Oko 55 odsto ispitanika u anketi koju je u junu sprovela turska kompanija "Metropoll" reklo je da je glavni razlog najave preobraženja Aje Sofije iz muzeja u džamiju taj što će odvratiti od rasprava o ekonomskoj krizi u Turskoj i pojačati prednost vlade uoči vanrednih izbora. Soner DŽagaptai iz Vašingtonskog instituta za politiku Bliskog Istoka rekao je da je ovo samo još jedan korak u Erdoganovom pokušaju da nametne svoj „brend konzervativnog islama“, koji je u direktnoj suprotnosti sa sekularnom revolucijom osnivača moderne Turske Republike Mustafe Kemala Ataturka.

- Baš kao što je Ataturk „od-džamijao“ Aja Sofiju pre 86 godina i dao joj status muzeja da istakne svoju sekularističku revoluciju, tako ju je Erdogan ponovo pretvorio džamiju kako bi istakao svoju versku revoluciju - rekao je DŽagaptai.

Pretvaranje Aje Sofije u džamiju, bez obzira na domaće i međunarodne kritike, preklapa se sa Erdoganovom željom da bude „novi sultan“ zemlje, nastavio je.

- Erdogan već podržava izgradnju dve velike džamije u Istanbulu. On želi da ostavi politički i verski otisak iza sebe, a Aja Sofija dovršava njegovu "trilogiju" o džamijama - rekao je.

Ali, napomenuo je DŽagaptai, postoji i taktički aspekt najave.

- Kao nativističko-populistički vođa, Erdogan se nada da će okupiti svoju bazu provlačeći i "njihovu žrtvu" kroz narativ - govoreći: „Kako se usuđuju ti sekularisti da nam uskraćuju slobodu da se molimo u Aja Sofiji? - kaže on.

Pojedini analitičari kažu da je ovo još jedan pokušaj Erdogana da demonstrira moć, nakon mešanja njegove zemlje u ratove u Siriji i Libiji.

- Jedan od efekata pretvaranja Aje Sofije iz muzeja u džamiju biće porast islamofobije na zapadu i drugde. Što će, naravno, Erdogan iskoristiti u svoju korist - tvitnuo je Dimitar Bečev iz Atlantskog saveta.

Istovremeno je i pokušaj skretanja pažnje sa ekonomskih problema u zemlji. Međutim, on bi ovim mogao samo da još više našteti svojoj ekonomiji.

Prošle godine, Aja Sofija privukla je 3,7 miliona turista da vide čuvenu kupolu, ukrašene zidove i minarete. Ali mnogi veruju da će Erdoganov najnoviji potez naštetiti popularnosti zemlje kao turističke destinacije.

- Turski globalni brend kao društvo sa većinskom muslimanskom većinom, koje je otvoreno za svoju hrišćansku prošlost, biće nepovratno oštećen - rekao je DŽagaptai.

Amerika šalje tenkove prema Rusiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA