Najnovije

Vrilo ispred Centralnog zatvora: Hapsite lopove, a ne borce - novi protest sutra u 17 sati (VIDEO)

Ispred Centralnog zatvora održan je protest građana nezavodovoljnih zbog, kako tvrde, bespravnog i neopravdanog hapšenja pojedinih demonstarnata tokom protesta prethodnih večeri.

Protest ispred CZ (Foto: JUtjub)

Ispred Centralnog zatvora bilo je nekoliko stotina građana koji su nosili transparente “Hapsite lopove, a ne borce”, “Krovovi, ne kavezi”, “Ne može suzavac da spere vašu brutalnost”, “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”.

Oni su skandirali “Pustite ih sve”, “Pustite ih sve”.

Ispred Centralnog zatvora nalaze se i porodice uhapšenih.

Oni su zahtevali da svi koji su bez osnova uhapšeni budu pušteni, momentalni prestanak policijske represije nad narodom, smenu direktora policije i svih službenika policije koji su koristili prekomernu silu, kao i sudsko procesuiranje istih.

Građanima se obratio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je poručio da je potrebno iskazati solidarnost prema uhapšenima i, kako je naveo, tiranije koju sprovodi režim Aleksandra Vučića.

Lutovac je uputio zahtev da svi koji su uhapšeni do sutra budu oslobođeni.

“Ukoliko se to ne dogodi, biće organizovan novi protest”, rekao je Lutovac, dodajući da su uspeli kada su se borili za oslobađanje Aleksandra Obradovića, uspeće i sada.

Među okupljenima su i lider opozicije Dragan Đilas, Boško Obradović, profesori Biljana Stojković i Jovo Bakić,  karikaturista Dušan Petričić, Dobrica Veselinović iz Inicijative “Ne davimo Beograd”, kao i predstavnici Združene akcije “Krov nad glavom” čiji su aktivisti takođe bili hapšeni.

“Moja obaveza kao građanina i političara bila je da budem ovde i pružim podršku ovim mladim ljudima koji su uhapšeni”, rekao je lider Dveri Boško Obradović, dodajući da podržava zahteve – sloboda  za uhapšene i odgovornost za vrh policije koja je odgovorna za prebijanje na protestima.

Profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić rekao je da je došao da pruži podršku svojim drugovima, borcima za pravdu koji “ni zbog čega robijaju”.

Učesnici protesta zahtevaju hitno oslobađanje aktivista Združene akcije “Za krov nad glavom” – Vladimira Mentusa, Igora Šljapića, Maria Markovića i drugih uhapšenih.

“Naši aktivisti su godinama žrtve represije”, rekla je Ivana Jelić iz Združene akcije “Krov nad glavom”. Ona je navela da su trojica njihovih aktivista bez ikakvog razloga uhapšeni, prebijeni od strane policije i osuđeni na 30 dana zatvora.

Nisu imali advokata i nisu mogli da se brane, rekla je ona, dodajući da su odluke o pritvoru donete na osnovu lažnih svedočenja policajaca.

Na protestu je bio prisutan i Miran Pogačar, jedan od vođa protesta u Novom Sadu, koji je privođen u policiju i kome je bilo određeno zadržavanje do 48 sati, a koji je i sam član Združene akcije “Krov nad glavom” .

Srđan Marković, aktivista Građanskog otpora i nekadašnji organizator protesta “Jedan od pet miliona”, koji je i sam napadnut prvog dana protesta i čije povrede su i danas vidljive, kaže da razmišlja da tuži državu zbog brutalnosti.

“Dobio sam nogu u stomak, pendrek u ruku i leđa, i dok sam silazio nis stepenica Skupštine  i udarac u glavu”, ispričao je Marković kako ga je policija tukla ispred parlementa.

Okupljeni su najavili novi protest za sutra u 17 časova ukoliko uhapšeni do tada ne budu pušteni na slobodu.

Od predaje Kosova u Srbiji ima nešto mnogo strašnije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA