Najnovije

SAM VRH DRŽAVE IM JE ZATROVAN AMERIČKIM UTICAJEM: Lov na špijune CIA, završava se egzekucijom!

Teheran je pogubio bivšeg službenika iranskog ministarstva odbrane zbog optužbi za navodnu špijunažu Centralne obaveštajne agencije SAD-a (CIA), izjavio je u utorak glasnogovornik pravosuđa Golamhosein Esmaeili.

Iran (Foto: RIA)

Kazna protiv Reze Asgari, penzionisanog zaposlenika u vazduhoplovnom sektoru ministarstva, izvršena je prošle nedelje, rekao je Esmaeili, a prenosi novinska agencija Mizan Onlajn, koja prati pravosudne poslove. Dok je navodno radio za CIA, Asgari je predao informacije o iranskim raketama.

Smrtna kazna protiv Mahmuda Mousavija Majda, optuženog za prenošenje informacija o iranskom vojnom zapovedniku Kasem Soleimaniju, koji je 3. januara ubijen u američkom vazdušnom napadu, još nije izvršena, izjavio je portparol.

Pored ove dvojice optuženih, još tri osobe su osuđene na smrt zbog nemira koji su pretrpeli u novembru 2019. godine, rekao je Esmaeili.

"Informacija da su kazne potvrđene tačna je", napomenuo je portparol.

Nakon njihovog pritvora vlasti su pronašle video zapise o podmetanju eksplozija kod banke i javnih prevoza, rekao je Esmaeili i dodao da su optuženi te dosijee poslali u "međunarodne vesti".

Međutim, zvanična državna novinska agencija IRNA izvestila je da su njih dvojica uhapšeni na mestu oružane pljačke.

Sredinom novembra su u nekoliko iranskih provincija izbili protesti zbog odluke vlade da iznenada poveća cene gasa i uvede kvote za to. Neki od njih pretvorili su se u nasilje i rezultirali žrtvama demonstranata i službenika sigurnosti. 

Nakon ovih događaja, američki Stejt Department saopštio je da je u nemirima poginulo više od hiljadu ljudi, međutim, Teheran je odbacio te tvrdnje i rekao nakon šest meseci da je broj žrtava preko 220.

Prema rečima predsednika Hasan Rohanija, demonstracije su organizirale SAD i Izrael kako bi potkopale nacionalnu sigurnost Irana.

Čega se Rusija uplašila i zašto ubrzava tempo razvoja bombardera PAK DA pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA