Najnovije

BRUKA! HAŠKA FARSA SA TAČIJEM! Prave komediju od nastrašnijih zločina!

Saslušanje predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija u Specijalnom sudu za OVK pretvorilo se u još jednu hašku farsu!

Tači (Foto: president-ksgov.net)

Posle šestočasovnog ispitivanja u ponedeljak Tači se i juče pojavio ispred zgrade kako bi ono bilo nastavljeno. Haške sudije, međutim, Tačija uopšte nisu ispitivale o optužbama za više od sto ubistava Srba, Albanaca i Roma, već je šiptarski krvnik, kako je sam priznao, odgovarao samo na 'tehnička pitanja'!?! Iako su tužioci podneli optužnicu protiv Tačija i njegovog saradnika iz OVK Kadrija Veseljija, stručnjaci su uvereni da ovakvo saslušanje ukazuje na to da optužnica verovatno neće biti potvrđena, te da će Tači proći bez bilo kakve kazne!

Sve je nejasno

Advokat Toma Fila, komentarišući ove navode, kaže da nije jasno u kom statusu Tači uopšte razgovara u Hagu sa predstavnicima specijalizovanog tužilaštva i suda, jer je optužnica već podignuta, a nije potvrđena.

- Sve ide u pravcu da sudija tu optužnicu ne potvrdi. Za saslušanje kod tužioca je kasno, jer je optužnica podignuta, a za saslušanje u sudu je rano. Dok optužnica ne stane na pravnu snagu, faktički nije potvrđen Tačijev status optuženog, već je on građanin koji čeka na odluku o statusu. Ako se razgovara o tehničkim pitanjima, to je potez u pravcu da sudija ne potvrdi optužnicu. Sve je to farsično, smešno... - ističe Fila, dodajući da je Specijalni sud za OVK sa sedištem u Hagu osnovan po kosovskim zakonima.

- Taj sud će izgubiti svaki smisao ukoliko bude sudio samo 'običnim koljačima', a ne i Tačiju, Kadriju Veseljiju, Ramušu Haradinaju... - naglašava Fila.

Istoričar Saša Adamović kaže da ne veruje mnogo u međunarodnu pravdu, jer se u Haškom tribunalu uglavnom sudilo samo Srbima.

- Međunarodna pravda se zloupotrebljava u funkciji konkretnih političkih ciljeva. Preuranjeno obelodanjivanje optužnice protiv Tačija imalo je samo za cilj da se on izbaci iz nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Tači se ne brani ćutanjem, već odgovara na pitanja, što govori u prilog tome da se pripremao. Ne verujem previše u međunarodnu pravdu, jer je ona previše u funkciji ostvarivanja interesa velikih sila, pogotovo onih koje su 90-ih godina žarile i palile Balkanom, uništile nam državu, izazvale građanski rat i prouzrokovale stradanje stotina hiljada Srba... - objašnjava Adamović.

Čeka se potvrda

Haški tužioci su, podsetimo, 24. aprila podigli optužni predlog protiv Tačija i Veseljija za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, koji se sada nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje. Prema saopštenju tužioca, Tači i Veselji terete se za najmanje sto ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su ljudi čiji je identitet poznat i među kojima se nalaze Srbi, Albanci, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici Tačija i Veseljija. Osim toga, još u decembru 2011. godine švajcarski senator Dik Marti, tada izvestilac Saveta Evrope, objavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa OVK, među kojima je i Tači, koji su umešani u ratne zločine i trgovinu organima koji su vađeni otetim Srbima sa Kosova.

Ruski sistemi S-500 su 20 godina ispred konkurencije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA