Najnovije

DR MILJKO RISTIĆ LAŽE I ŠIRI PANIKU? Institut nikada nije radio obdukcije umrlih od kovida-19! Evo i dokaza!

Kardiolog dr Miljko Ristić digao je paniku u medijima iznoseći lažne informacije o navodnim obdukcijama obavljenim u Srbiji, jer takve obdukcije u Srbiji nikada nisu rađene! Pravda je dobila zvaničnu potvrdu Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu u kojem se navodi da Institut nikada nije radio obdukcije umrlih od kovida-19, a da ih takođe niko u Srbiji nije ni radio jer ne postoje tehničke mogućnosti!

Dr Miljko Ristić (Foto: Jutjub)

Na naše pitanje upućeno Institutu, odgovorio je upravnik dr Slobodan Nikolić, a njegov odgovor prenosimo u celini:

“Poštovani, još na početku pandemije novim virusom korona, Institut za sudsku medicinu blagovremeno je obavestio Krizni štab preko nadležnih u Institut za javno zdravlje Batut, kao i Više javno tužilaštvo u Beogradu i sva Osnovna tužilaštva u Beogradu, da Institut nema tehničkih mogućnosti da radi obdukcije osoba umrlih od ove vrlo zarazne bolesti. Po preporukama američkog CDC-a ovako rizične obdukcije (rizične po zdravlje lekara i pomoćnika obducenata koji rade obdukcije umrlih od kovida), treba da se rade u specijalnim obdukcionim salama (sa jakim isisnim sistemima za vazduh i velikim brojem izmena vazduha u jedinici vremena), a nijedna obdukciona sala takvog tipa ne postoji u našoj zemlji, pa ni na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu. Dakle, Institut za sudsku medicinu nije uradio nijednu obdukciju osoba umrlih od kovida. Do kraja aprila meseca, kad god je postojala sumnja na ovu bolest ili kada je postojala medicinska dokumentacija iz koje se eksplicitno videlo da je osoba umrla od kovida ili se na to opravdano sumnjalo, obdukcija nije rađena i nadležno tužilaštvo ili zdravstvena ustanova o tome su obaveštavani odmah. Od kraja aprila meseca u svim indikovanim slučajevima pre obdukcije radi se PSR test postmoratlnog brisa nosa i ždrela i tek po pristiglom negativnom rezultatu pristupa se i samoj obdukciji tela. Ukoliko je rezultat pozitivan obdukcija se ne radi. Ovo je inače i uobičajena praksa svuda u svetu, kada su u pitanju forenzičke obdukcije. Srdačni pozdrav. Slobodan Nikolić, upravnik Instituta.“

Ovo konkretno znači da je doktor Miljko Ristić iznosio i širio lažne vesti i paniku i time bi trebalo da se pozabavi Republičko javno tužilaštvo. Dr Ristić nije nije patolog, ni virusolog, niti epidemiolog, ali je našao za shodno da o svemu tome priča i širi lažne vesti i paniku, iznoseći čak i tvrdnje kako su predmet obdukcije pretežno bili „mladi ljudi koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati“.

Ristića je juče demantovao i dr Duško Dunđerović sa ovog istog instituta, rekavši da nisu rađene obdukcije onih koji su preminuli od kovida 19, jer za to ne postoje uslovi. Prethodno je Ristića na Fejsbuku demantovao i prof dr Slobodan Savić, takođe sa Instituta za sudsku medicinu, a nakon teksta sa Sputnjika danas je napisao i dodatnu objavu u kojoj kaže da je domah izrazio sumnju u istinitost vesti da je urađeno 17 obdukcija, koje su „dale frapantne rezultate o veoma brzom umiranju mladih ljudi, čiji su organi bili promenjeni do neprepoznatljivosti“.

Kako navodi, ova vest je bila objavljena na većem broju portala (Blic, Novosti, Sputnik, Nedeljnik, 013 info) i „opravdano izazvala paničan strah kod velikog broja ljudi“.

„Vrlo brzo stiglo je zvanično obaveštenje iz Instituta za patologiju da u toj ustanovi nisu rađene obdukcije preminulih od kovida-19, a detaljan izveštaj možete naći na mom profilu“, navodi dr Savić.

„Prof. Miljko Ristić je naknadno izjavio da je sve što je rekao preneo iz sredstava javnog informisanja tj. sa sajta (za koji ne zna tačko kako se zove) koji je našao ukucavanjem ključnih reči “kovid infekcija i obdukcija”, gde je našao “izveštaj sa Medicinskog fakulteta, Patoanatomskog instituta u Beogradu sa imenima i prezimenima doktora koji su to radili”.

“Ukucavanjem tih ključnih reči nisam našao sajt ni izveštaj sa navedenim sadržajem, a ni novinarima to očigledno nije pošlo za rukom. Jedini argument protiv mojih tvrdnji bilo bi objavljivanje tog navodnog izveštaja Instituta za patologiju, koji po svemu sudeći ne postoji.“, ističe dr Savić.

Da li skidaju Šešelja sa čela SRS-a, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA