Najnovije

SRBIJA SADA OSEĆA POSLEDICE LOŠE POLITIKE: Plaćamo ceh nebrige prema zdravstvu, egzodus lekara i sestara

"Mi plaćamo ceh nebrige prema zdravstvu, a pogotovo prema medicinskom kadru. Imamo egzodus lekara i sposobnih medicinskih sestara već deceniju. Pretpostavljam da kada prođe kriza mora da se potpuno redefiniše zdravstvo" izjavila je u Novom danu novinarka Novog magazina Jelka Jovanović.

Jelka Jovanović (Foto: Jutjub)

Ona je ocenila broj zaraženih medicinskih radnika da kao "zastrašujući".

"Informacija da je 500 medicinskih radnika zaraženo koronavirusom mi je mali podatak, kada ga poredim sa Užicem, gde se zna da je 50 njih zaraženo, od kojih su neki u bolnici, a neki na kućnom lečenju. A kada se na to dodaju i ostali podaci, to je zastrašujuće. Tim pre što sam sigurna da ni na berzi rada nema više lekara koji bi mogli da se priključe", navodi Jovanović.

Dodaje da su lekari, pogotovo u bolnicama  koje imaju "crvenu zonu" premoreni, kao i da pojedini rade i po 20 sati dnevno.

"Mi plaćamo ceh nebrige prema zdravstvu, a pogotovo prema medicinskom kadru. Imamo egzodus lekara već deceniju, i sposobnih medicinskih sestara, pogotovo specijalnih medicinskih usmerenja. Pretpostavljam da kada prođe kriza mora da se potpuno redefiniše zdravstvo", napominje ona.

Prema njenim rečima, politički deo Kriznog štaba je krizu koristio za sopstvene političke ciljeve.

Govoreći o protestima, ona navodi da su oni "spontana reakcija građana zbog načina na koji predsednik Vučić i najviše državni funkcioneri komuniciraju sa ljudima".

"Pretilo se policijskim časom u trenutku kada je svima bilo jasno da ne može da ga bude. Pored toga, u srpskom zakonodavstvu, ne postoji nešto što se zove "policijski čas", već postoji ograničavanje kretanja. To se može i učiniti i po Zakonu o suzbijanju zaraznih bolesti", objašnjava ona.

Ističe da ne postoji veliki broj javnih ličnosti koji se javno oglašava o trenutnom stanju u zemlji.

"Postoji jedan krug ljudi koji je opštepoznat kao 'opozicioni', kao i neke kolege koje rade u nezavisnim medijima. Ima nekih objava na društvenim mrežama, pre svega umetnika, ali su zato vrhunski sportisti često vrlo blagonakloni prema vlasti. Možda su neki uslovi bolji za sportiste, ali me to čudi,  tako da su izjave u javnosti Danila Ikodinovića veoma bitne, pogotovo što je on pre dve godine podržao Vučića, a sada je dramatično promenio svoj stav", ocenjuje ona.

"Nije ga promenio zato što je politički sazreo, nego upravo zbog načina na koji se vlast ophodi prema građanima. Vidim da je i Vanja Grbić podržao Ikodinovića, tako da se otvara taj 'front' kroz umetnike i sportiste", smatra ona.

Komentarišući formiranje Vlade Srbije, ona ističe da su veoma zanimljiva dešavanja oko SPS-a i njihovog ulaska u vlast u narednom mandatu.

"Ne mogu da shvatim da neko bude smenjen sa javne funkcije zato što je njegovo punoletno dete učestvovalo u protestima. Zato, i zbog ostalih stvari, kod njih ne vidim spremnost da budu opozicija", kaže Jovanović.

Komentarišući saslušanje predsednika okupirane srpske pokrajine Hašima Tačija u Tribunalu u Hagu, ocenjuje da je njegova politička karijera završena istekom sadašnjeg mandata.

"NJegova politička karijera gotova sa mandatom kada se završi. On je svoj deo posla uradio. Očigledno, nije mogao da ispuni očekivanja do kraja, zapadnih mentora, pre svega SAD. Što se tiče razgraničenja, doći će do toga kada se postigne sporazum. Ja verujem da će to biti sadašnja administrativna granica, sa nekim eventualnim malim pomeranjima, ili će doći do razmene teritorija, što bi moglo da bude veoma eksplozivno", naglašava Jovanović.

uski sistemi S-500 su 20 godina ispred konkurencije. Više o tome čitajte OVDE.

 

Izvor: N1

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA