Najnovije

VUČIĆ POSLE SASTANKA: Albanci tražili da otvorimo policijske arhive, a mi da oni otvore arhive OVK!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Briselu, gde predvodi srpsku delegaciju na sastanku povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

Nakon održanog bilateralnog sastanka sa predstavnicima EU Đozepom Boreljom i Miroslavom Lajčkom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na trilateralnom sastanku delegacija Beograda, Prištine i EU, posle čega se obratio javnosti i govorio o detaljima razgovora.

Srbija je, kaže, stavila do znanja da nikada neće štititi bilo koga i da zbog porodica koje su izgubili bližnje želi da budu pronađena mesta gde su sahranjeni. On je preneo da se kao nestale osobe vodi 1.643, odnosno 1.644 osobe, od kojih su 570 Srbi.

- Rekli smo da želimo da odgovorimo na sve zahteve Albanaca, da pokažu mesto na mapi gde god im se čini da bi mogli biti, da smo spremni zajedno sa njima i EU da potražimo da li nešto ima ili ne. Ali smo tražili isto pravo za nas jer nismo imali pristupa do sada lokacijama na Kosovu, kao što su Košare, Istok i druga mesta - rekao je on.

Vučić je kazao da će se razgovor na tu temu nastaviti iduće sredne na tehničkom nivou, a da će potom biti pokušano da se pronađe politički konsenzus.

- Suština je da su Albanci tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive, ali smo rekli da moraju da otvore arhive takozvane OVK, da bismo mogli da vidimo gde su ubijani Srbi i drugi nealbanski živalj - objasnio je.

Rekao je da su dugovoren principi, a jedan je da će se raditi zajednički sa Crkvenim krstom, prihvatiti pravila i iskazati politička volja za potragom za nestalim licima. Kada je reč o interno raseljenima rekao je da ih ima oko 220.000, od kojih su 177.000 Srbi.

- Nikada nije postojao ratni konflikt kao na Kosovu da se samo 1,9 odsto stanovništva vratilo na ognjišta. Nadamo se da ćemo naći rešenje za ovo pitanje - rekao je i podvukao da onima koji žele da se vrate mora biti garantovana bezbednost i sigurnost.

Hoti je posle sastanka izjavio da za nekoliko nedelja očekuje obavezujući sporazum.

- Naravno da nije bilo reči o tome. On je 20 puta ponovio 'dve zemlje', a ja da je to 'jedna zemlja' i 'autonomna pokrajina - izjavio je Vučić za TV Pink i istakao da nije bilo prijatno sedeti prekoputa Hotija i slušati kako su Albanci žrtve, a Srbi zlikovci.

- Najoštrije sam reagovao kada su pomenuli pitanje ratne odštete i prekinuo bilo kakvu drugu priču o tome - nastavio je Vučić.

Hoti prvi put u ulozi glavnog pregovarača u dijalogu

Delegaciju Prištine predvodio je premijer Avdulah Hoti koji je prvi put u ulozi glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine sa albanske strane.

Očekuje se da se prva runda "fizičkog" nastavka dijaloga Beograda i Prištine završi oko 20 časova.

Sastanak sa Boreljom i Lajčakom

Predsednik Srbije sastao se sa šefom diplomatije EU i glavnim posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, Đozepom Boreljom. Bilateralnom sastanku Vučića i glavnog EU pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine Borela prisustvuje i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Predstavnici EU prethodno su se bilateralno sastali sa delegacijom Prištine koju predvodi premijer Avdulah Hoti.

Nakon bilateralnih sastanaka sa EU pregovračima počeće i trilateralni razgovori predsednika Srbije Aleksandara Vučića, premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija i EU posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Dron samoubica se pojavio niotkuda i eksplodirao! Ima mrtvih! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA