Najnovije

OVAJ AVION ĆE BITI ČUDO: Kada će novi lovac-presretač početi da štiti ruske granice? (VIDEO)

Za odbranu svojih velikih granica, Rusiji je potreban lovac presretač nove generacije. Poželjno je da ima stelt tehnologiju, brzinu hipersoničnih raketa i mogućnost daljinskog upravljanja. A možda će dokazani avioni biti dovoljni za kvalitetnu odbranu?

Avion Mig (Foto: Jutjub)

Pre nekoliko dana, poznati onlajn list „Er rekognišon“ je napisao da Rusija nastavlja sa razvojem MiG-41, takozvanog perspektivnog avijacionog kompleksa za daleko presretanje — PAK DP, „novog bombardera dugog dometa“. 

Porodica PAK

Ugledne kolege su napravile malu grešku: PAK DP je lovac-presretač, a bombarder je PAK DA. Najverovatnije se razlog krije u činjenici da o perspektivnom bombarderu govore više nego o lovcu. I nema mnogo vesti o ovoj letelici koju zovu i MiG-41. U avgustu 2018. godine, generalni direktor ruske korporacije za proizvodnju aviona „MiG“ Ilja Tarasenko izjavio je da su započeti istraživačko-konstruktorski radovi na stvaranju PAK DP. A 16. jula ove godine, već kao šef dva velikana ruske avionske industrije „MiG-a“ i „Suhoja“, Tarasenko je izjavio za Sputnjik da je krajem prošle godine komisija ruskog ministarstva odbrane odabrala najperspektivnije projekte ovog avijacionog kompleksa i da se radovi u ovoj oblasti nastavljaju. 

U Rusiji je dvehiljaditih godina započet razvoj nekoliko projekata avijacione tehnike budućnosti, koju su objedinjeni pod terminom „perspektivni avijacioni kompleks“ (PAK). Najpoznatiji je PAK FA — perspektivni avijacioni kompleks frontovske avijacije, avion koji svi znamo kao Su-57. On već prolazi testiranja. 

Pored PAK FA, započeti su radovi i na drugim perspektivnim projektima: PAK DA (avijacija dugog dometa) — projekat teškog strateškog bombardera-nosača rakete, PAK TA (transportna avijacija) — projekat budućeg transportnog aviona koji će zameniti An-124 „Ruslan“, i PAK DP (daleko presretanje) — može se reći da je ovo ruski odgovor na američki SR-72 Aurora, projekat perspektivnog lovca-presretača, koji bi do kraja 2020-ih godina trebalo da zameni avion MiG-31.

Tako je krajem pesesetih u SSSR-u postojao projekat teškog lovca dugog dometa Tu-128, koji je imao domet leta veći od 2.500 kilometara i nosio je četiri rakete „vazduh-vazduh“. Tokom osamdesetih godina Tu-128 na severu zemlje su počeli da zamenjuju najnaprednijim presretačem dugog dometa u to vreme — MiG-31. 

Ova letelica je jedinstvena na svoj način. Brzina do 3.000 kilometara na sat, dugo trajanje leta, mogućnost vođenja vazdušne borbe sa bilo kojim savremenim avionom, plus funkcije „letećeg radara“ i komandnog centra koji može navoditi druge avione na vazdušne ciljeve neprijatelja. Četiri MiGa-31 mogu svojim radarskim poljem da kontrolišu do 1000 kilometara vazdušnog fronta. 

Ovaj avion ima novu modifikaciju MiG-31BM, zahvaljujući kojoj avioni mogu ostati aktuelni još dugo vremena. Ali problem je u tome što MiG-31 nikada nije imao stelt tehnologiju, pa će biti teže boriti se sa avionima pete generacije. Zbot toga je vazdušnoj floti potrebno obnavljanje.

Jedinstven avion, ali da li je zaista potreban?

Prema izjavama čelnika ruske avionske industrije, radovi na projektu verovatno neće biti završeni pre 2025. godine. I do kraja dvehiljadedvadesetih godina mogu početi prve isporuke novih aviona Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije. To je optimističan scenario razvoja događaja i pod uslovom da svi tehnički problemi na putu konstrukcije novog aviona budu uspešno rešeni. Ali pored čisto tehničkih izazova sa kojima će se suočiti tvorci novog aviona, postoji još jedan problem: još nije u potpunosti jasno da li je vojsci potrebna tako jedinstvena i skupa letelica.  

U svetskoj vojnoj avijaciji, u principu postoji tendencija ka univerzalizaciji letelica, a pre ili kasnije svi konstruktori će doći do ovog koncepta, jer će sa svakom generacijom konstruisanje novog aviona biti skuplje. Nešto slično već vidimo u američkom F-35 i ruskom Su-57. Oni podjednako uspešno mogu izvršavati udarne misije i voditi vazdušne borbe. PAK DP neće postati univerzalni avion. 

Ne treba zaboraviti da mnogi „propusti“ u odbrani mogu biti popunjeni jeftinijim i već proverenim protivavionskim raketnim sistemima, čak i pored njihovih nedostataka. Ali ako projekat PAK DP dobije zeleno svetlo, onda postoji šansa da u narednoj deceniji budemo svedoci novog kvalitetnog pomaka u razvoju avijacije.  

Borelj otkrio detalje razgovora Vučića i Hotija Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA