Najnovije

OVO ČEKA SRBIJU! Borelj otkrio detalje razgovora Vučića i Hotija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je danas da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za njega i za EU, ali je ocenio da pregovori u Briselu nisu bili laki.

Đuzep Borelj (Foto: Jutjub)

"Naš rad s predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i premijerom (privremenih prištinskih institucija Avdulahom) Hotijem tek počinje", poručio je Borelj u blogu posvećenom jučerašnjem sastanku, prvom fizičkom susretu lidera dve strane posle 20 meseci, u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

Borelj je u blogu, objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, naveo da poštuje to što su Vučić i Hoti juče, kako je naveo, iskreno i konstruktivno izneli svoje stavove, "čak i kada je bilo neslaganja".

"Bio sam impresioniran činjenicom da su bili spremni i željni da nastave posao. Tražili smo od njih da pošalju svoj tim već sledeće nedelje kako ne bismo gubili vreme", naveo je Borel.

On je potvrdio da će naredni sastanak sa Vučićem i Hotijem biti u septembru.

"Radujem se što ću raditi s njima i drago mi je što možemo računati na dugo diplomatsko iskustvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na ovom složenom zadatku. Imamo mnogo toga da postignemo za dobro Srbije, Kosova i EU", rekao je Borelj.

On je dodao da mu je bilo zadovoljstvo da, zajedno sa Lajčakom, ugosti Vučića i Hotija.

"To je bio važan trenutak za mene i Evropsku uniju. Dijalog, kojim je EU počela da posreduje 2011. godine, u srži je onoga što želimo da uradimo na Zapadnom Balkanu", rekao je Borelj.

On je podsetio da je tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom rekao da će dijalog smatrati jednim od svojih glavnih prioriteta.

Istovremeno je zahvalio francuskom predsedniku Emanuleu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na tome što su, kako je ocenio, uputili snažnu poruku podrške dijalogu Beograda i Prištine time što su sazvali samit u Parizu.

Borelj je naveo da su Merkel i Makron procesu dijaloga dali novi podsticaj da ponovo otpočne.

Osvrćući se na jučerašnji nastavak dijaloga, Borelj je rekao da su celo popodne i rano uveče proveli u intenzivnim diskusijama sa dva partnera.

"To nisu bile lake diskusije", naveo je Borelj.

Nogo ispred Skupštine poslao važnu poruku građanima! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA