Najnovije

NEK NAM JE BOG U POMOĆI, NAUČNICI UPOZORAVAJU: Stari srmtonosni virusi isplivali iz leda Sibira i Grenlanda?!

Globalno zagrevanje dovodi do vremenskih ekstrema, a naučnici su zaključili da je zapadna Evropa u opasnosti zbog povećane učestalosti oluja. Istovremeno, mnogi delovi Južne Amerike, Južne Afrike i Australije verovatno će imati više suša nego što su imali u bliskoj prošlosti, dok je u Sibiru postignut novi rekord, jer su prosečne temperature u junu, drugu godinu zaredom, znatno povećane.

Arktik (Foto: pixabay. com)

- Cela planeta je toplija za jedan stepen u odnosu na predindustrijski nivo, a poslednjih godina ta anomalija je i veća - kaže, prof. dr Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju. 

- Nalazimo se u procesu globalnog zagrevanja, i klimatske promene danas se dešavaju u znatno kraćim vremenskim intervalima nego u prošlosti.

Pojedini naučnici upozoravaju na to da bi usled posledica globalnog zagrevanja bivši trajni ledeni pokrivači Sibira i Grenlanda postali poprišta "vaskrsenja" virusa i bakterija koji su bili zamrzunuti u ledenom pokrivaču. Poznato je da su oni šampioni preživljavanja. Naučnici su otkrili delove ribonukleinske kiseline španskog virusa iz 1918. godine u telima sahranjenim u masovnim grobnicama u tundrama Aljaske.

- Postoje priče o tome, ali mislim da je bolje ne otvarati tu temu, pošto su ljudi naplašeni zbog virusa korona i to će još više da ih zbuni - smatra profesor Đurđević.

- Postoje nalazi u ledenim depozitima na Severnom i Južnom polu zarobljenih bakterija i virusa, ali to ne znači da oni mogu da se aktiviraju.

Srbija iz godine u godinu gubi milijarde zbog suša i poplava!

- Klima se vrlo brzo menja i trebalo bi da se prilagodimio, ali naša zemlja to ne prepoznaje kao zadatak - kaže Đurđević. - Problem sa klimatskim promenama je pretnja ili rizik u budućnosti, a sve što nam je pred nosom je važnije. Kad budemo videli pravo lice klimatskih promena, a ne samo naznaku problema, biće kasno da se time bavimo. Problem sa klimatskim promenama je to što ne možemo da se vratimo u rikverc, da vratimo klimu da bude kao pre 50 godina. Kad se ugljen-dioksid pojavi u atmosferi, on se u njoj zadržava hiljadama godina.

Pročitajte OVDE  do kakvog to cilja želi da stigne Kremlj.

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA