Najnovije

"ŠTEDLJIVA ČETVORKA UCENJUJE EVROPU": Žestoki pregovori na samitu EU, da li su ustupci Merkel i Makrona bili uzaludni?

Vanredni samit EU u Briselu posvećen finansijskom paketu teškom milijarde evra nastavlja se: posle žestokih pregovora u petak i subotu, predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel zakazao je nastavak za nedelju u podne. Predloženi ustupci „štedljivoj četvorci“ (Austrija, Holandija, Danska, Švedska) i intenzivni bilateralni razgovori u subotu nisu doneli željeni napredak.

Emanuel Makron (Foto: ria. ru)

Mišel je subotu uglavnom vodio pojedinačne i razgovore u manjim grupama s šefovima država i vlada kako bi odmerio mogućnosti za postizanje kompromisa. Svi šefovi država i vlada zajedno sastali su se samo pre podne, a zatim uveče na večeri, nakon koje je portparol predsednika saveta Evrope Barend Lajts na Tviteru obznanio: „Savet Evrope sastaće se ponovo sutra u podne.“

Bez dogovora na noćašnjem sastanku

Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i predstavnici Austrije, Danske, Švedske, Holandije i Finske, koji sebe nazivaju „štedljivim“ državama, sastali su se noćas, ali kako saopštavaju francuske diplomate, tokom razgovora tvrdokorni stavovi nisu omekšali. Štedljiva četvorka traži da se fond za obnovu ekonomije smanji i veže za stroge uslove koji podrazumevaju reforme.

Kako se saznaje iz diplomatskih krugova, Merkel i Makron su izrazili spremnost da plan za budžet za obnovu umesto 500 milijardi evra, obuhvati nepovratno finansiranje u iznosu od 400 milijardi evra, ali, kako se činilo, eventualno smanjenje obima finansiranja neće slomiti otpor „štedljivih“ prema programu za podsticanje ekonomije, teško pogođene pandemijom.

Merkel i Makron navodno nisu mogli da prihvate „nedostatak evropske volje za angažman“, pa su „posle nekoliko pokušaja za postizanje kompromisa“ zajedno napustili samit, prenosi austrijski „Standard“, pozivajući se na diplomatske krugove.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc napisao je na Tviteru da je bilo „kretanja u ispravnom smeru“, ali da „nas u nedelju očekuje još dug put“.

Kako prenose diplomate, Mišel će u nedelju pre podne izneti novi predlog za kompromis, pri čemu se očekuje da „neto-uplatioci“ u budžet pokažu spremnost na ustupke.

Italijanski premijer Đuzepe Konte za večerom u subotu govorio je o „pat poziciji“ na samitu i oštro kritikovao organizaciju:

On je rekao da „štedljive zemlje ucenjuju Evropu“ i istakao da su zahtevi Holandije za veto na pristup pomoći „politički i zakonski neprimereni, osim toga, umnogome neizvodiljivi“, prenosi britanski „Ekspres“.

Mišel je u predlogu kompromisa u subotu čak predložio uvođenje "super sigurnosne kočnice" protiv isplate sredstava iz "korona fonda" kako bi udovoljio Holandiji. To bi značilo da jedna članica može da blokira isplatu novca pojedinim zemljama. Da li bi to praktično značilo nacionalni veto, nije jasno, piše "Standard". Holandski premijer Mark Rute u petak je uporno zahtevao pravo veta, zbog čega su ga kritikovale mnoge članice.

Rute, međutim, nije bio u potpunosti zadovoljan Mišelovim predlogom. Kako se saznaje iz italijanskih diplomatskih krugova, holandski premijer i dalje insistira na nacionalnom pravu veta na isplate iz fonda EU. Delegati EU su ga žestoko kritikovali zbog toga. Prema rečima španskog liberala Luisa Garikana, takvo pravo veta "prouzrokovalo bi trajnu krizu u Evropu u godinama pred nama".

Pročitajte OVDE    šta je to Italija drastično uradila.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA