Najnovije

"NE PRISTAJEMO NA BILO KAKVU TERITORIJALNU RAZMENU!" Poslanik velike sile izneo zvaničan stav o Kosovu!

Nemački poslanik i izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope Peter Bejer kaže da je problem severa Kosova jedno od najizazovnijih pitanja.

Nemački Bundestag/KiM (Foto: bundestag.de/pravda.rs)

“Nerešeno pitanje severa Kosova ostaje jedan od glavnih izazova za unapređenje procesa normalizacije između dve zemlje”, rekao je Bejer za Gazeta Ekspres i dodao da ako pomaže u napretku, pregovarači se mogu fokusirati i na druga pitanja, ali na kraju se pitanje severa Kosova ne može zanemariti.

"Imam puno razumevanja za probleme, istorijsku prošlost i etničke i verske implikacije koje doprinose da se ovo pitanje čini izuzetno teškim. Ali ni političari u Beogradu ni u Prištini nisu izabrani isključivo za dobra vremena", kazao je Bejer.

Naveo je da uvek dođe vreme kada hrabrost mora biti praćena diplomatskom mudrošću i odgovornošću.

"To je vreme kada nisu potrebni laki odgovori, već teški kompromisi. Želim da ponovim svoj stav i stav Nemačke, da ne pristajemo na bilo kakvu teritorijalnu razmenu bilo koje vrste", istakao je Bejer.

On naglašava da su tehnički detalji razgovora između Kosova i Srbije izuzetno važni, ali dodaje da se može postići konačni dogovor ako nema potpune primene tehnikalija.

"Kao što sam već mnogo puta ranije rekao, obe strane moraju raditi svoj posao. Izuzetno sam srećan što vidim da je započeo dijalog uz posredovanje EU. Ovo je zaista dobra vest. I bez sumnje je dobra stvar ako postoji ozbiljno i iskreno verovanje u dobru budućnost svog naroda", rekao je Bejer.

Iako uvek razmišljamo o opštoj slici, veština diplomatskog pregovaranja svakako leži u detaljima. Pod tim mislim da su tehnički detalji razgovora veoma važni, kaže on.

"U prvom koraku, strane moraju naći zajednička i praktična rešenja za određena pitanja. U drugoj fazi, Srbija i Kosovo moraju da usvoje zakone gde god je potrebno i da ih primene u svojim zemljama. Sve je to vrlo konkretno, nema veze sa magijom. Odgovorni političari moraju delovati na ovaj način i u najboljem interesu svog naroda", poručio je Bejer.

U politici uopšte i posebno pod demokratskim principima to često znači pronalazak kompromisa, kazao je on i izrazio očekivanje da obe strane slede ovaj koncept.

"Istovremeno, jasno je da razgovori o postizanju konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma moraju početi. Nisam uveren da se svaki tehnički detalj mora sprovesti pre potpisivanja takvog sporazuma. Međutim, smatram da je od suštinske važnosti i apsolutno neophodno da obe strane pokažu ozbiljnu i postojanu volju za poboljšanjem svog učinka u odgovarajućim oblastima u pogledu implementacije", poručio je Bejer.

Američki ratni avion probio vazdušni prostor Sirije! Uputio se ka ruskoj bazi! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA