Najnovije

POSLE OVOGA NEMA NAZAD: Američki ratni avion probio vazdušni prostor Sirije! Uputio se ka ruskoj bazi!

Američka vojna letelica navodno je ove sedmice prodrla u vazdušni prostor Sirije preko istočnog Sredozemlja i približila se ruskoj vazdušnoj bazi Hmejmim, blizu obala DŽableha.

Američki avion (Foto: af.mil)

Prema novinskoj agenciji Interfak, izviđačka letelica američke mornarice P-8 Posejdon ušla je u sirijski vazdušni prostor i približila se vazdušnoj bazi Hmejmim i odletela na jug prema mornaričkoj bazi Tartus, koju takođe koristi ruska vojska.

Taj američki vojni avion navodno je leteo manje od 20 km od vazduhoplovne baze Hmejmim, što je najbliži pristup koji su američke oružane snage napravile od kada je ruska vojska prvi put raspoređena u Siriji.

„Prilaz je bio 16, odnosno 21 km, nadmorska visina leta bila je u proseku 7,6 km nadmorske visine“, Avia.Pro je citirao Ruposters ove nedelje.

U prošlosti je ruska vojska rasporedila svoje avione Su-35 kako bi presrela američke letelice pre nego što su mogli da prodru u sirijski vazdušni prostor; međutim, ovog puta, oni su ostali stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim.

„Američka vojna izviđačka letelica, uprkos tome što je Rusija rasporedila sisteme protivvazdušne odbrane S-300 i S-400, bila je u stanju da naruši sirijski vazdušni prostor u blizini ruskih vojnih vazdušnih baza i duboko uđe u njega gotovo 5 km. Ruski sistemi protivvazdušne odbrane nisu reagovali na takvo kršenje, dok ruski borci nisu ustali da presretnu avion američke mornarice “, dodala je Avia.Pro.

Treba napomenuti da rusko Ministarstvo odbrane još uvek nije komentarisalo ovaj najnoviji pristup američke vojske.

Ruski sistem zaštite Bastion-P je uperen prema turskim brodovima! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA