Najnovije

VAŠINGTON NE BIRA SREDSTVA: "Americi optužbe poslužile kao opravdanje!"

Rusija je odbacila američke i britanske tvrdnje da je testirala protivsatelitsko oružje u svemiru i saopštila danas da su optužbe poslužile kao opravdavanje vlastitih planova Vašingtona za raspoređivanje oružja u orbitu.

Vladimir Putin i Dmitrij Peskov (Foto: kremlin.ru)

Američki i britanski zvaničnici tvrdili su juče da je testiranje protivsatelitskog oružja 15. jula ukazalo na trajni ruski napor da se razviju tehnologije koje bi mogle ugroziti svemirsku imovinu SAD i njihovih saveznika.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je navode, rekavši da eksperiment od 15. jula nije pretio nikakvim drugim svemirskim objektima i da je poštovao međunarodno pravo. Ministarstvo je tvrdnje opisalo kao deo "informativne kampanje za diskreditaciju ruskih svemirskih aktivnosti i njenih mirnih inicijativa za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru".

Upitan da komentariše optužbe SAD i Britanije, portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je novinarima da je "Rusija uvek bila i ostala zemlja posvećena potpunoj demilitarizaciji svemira i neraspoređivanju bilo koje vrste oružja u svemiru".

Rusko ministarstvo odbrane ranije je izjavilo da je događaj od 15. jula uključivao "malo svemirsko vozilo" koje je "pregledalo jedan od nacionalnih satelita iz neposredne blizine koristeći specijalnu opremu“.

Ministarstvo je dodalo da je inspekcija "pružila dragocene informacije o predmetu koji je pregledan, i koje su zatim prosleđene na zemaljske kontrolne objekte''.

Nabenzja pozvao SAD da momentalno obustave okupaciju Sirije i vrate njene nacionalne resurse! Više o tom OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA