Najnovije

GAŽENJE PO HRIŠĆANSTVU! ŠTA SU TO TURCI KRILI OD SVETA SVE VREME? Oglasio se UNESKO povodom skrnavljenja Aje Sofije!

Turska još nije obavestila Organizaciju UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) o traženim garancijama da će Aja Sofija biti očuvana pošto je pretvorena iz muzeja u džamiju.

Crkva Aja Sofija u Istanbulu (Foto: Jutjub)

"Još nismo dobili potpunu informaciju. Pristup crkvi je među brojnim pitanjima, uključujući očuvanje strukturalnog integriteta i unutrašnjih elemenata, metode rukovođenja i druga", rekao je portparol UNESKO-a za TAS S.

On je naveo da će UNESKO dati sve od sebe da prikupi što više informacija po pitanju očuvanja tog objekta kulture.

"UNESKO je izrazio najdublje žaljenje zbog odluke Turske da promeni status Aja Sofije bez preliminarnog dijaloga. Ponavljamo našu zabrinutost zbog potencijalnih posledica ove odlike na univerzalne vrednosti tog mesta i pozivamo na hitan dijalog", rečeno je iz ove organizacije UN, nakon što je danas održana prva molitva u džamiji posle 86 godina.

Najavljuju i da će o Aja Sofiji biti reči na sledećem Komitetu o svetskom nasleđu.

Aja Sofija kao pravoslavna crkva služila je 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula ove godine poništio tu odluku i Aji Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESKO-vu listu svetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrednosti Aja Sofije i to na način da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći da posećuju Aja Sofiju besplatno, a freske na zidovima će platnima biti prekrivane samo za vreme održavanja molitvi.

Najveća ruska flota u Sredozemlju! Rusi kreću u žestoku akciju! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA